A Sauber kiscsapatként régóta hajtogatja, hogy költségcsökkentésre van szükség a Forma-1-ben. Monisha Kaltenborn most ismét hangot adott az istálló álláspontjának. “Azonnali intézkedésre van szükség ebben az ügyben” – jelentette ki a vezérigazgató. “A Forma-1-es csapatok többsége komoly anyagi jellegű kihívásokkal küzd. A Sauber nagyon is azon az állásponton van, hogy a költségek további leszorítását célzó intézkedéseket kell bevezetni.”

“Elsősorban reméljük, hogy a költségkorlátozási egyezményt (RRA) jövőre bevezetik és betartását hatékonyan ellenőrzik. Az is fontos, hogy 2014-től megfizethető áron kapjanak motorokat a privát csapatok. Értelmes megoldás lehetne például, ha évekre előre kijelölnénk a technikai fejlesztések irányát, ez megkönnyítené a tervezést és jelentősen csökkentené a költségeket.” Jean Todt FIA-elnök is egyetért a költségcsökkentési törekvésekkel, a francia szerint legalább egyharmadával kell csökkenteni az F1-es kiadásokat néhány éven belül.

Kaltenborn szerint a Sauber jelenlegi korlátozott forrásaival is képes helytállni a fejlesztési versenyben. “Nagyon hatékonyan dolgozunk. A Barcelonában és Silverstone-ban debütált fejlesztési csomagok sikeresek voltak, a pályán mutatott teljesítményünk pontosan megfelelt a várakozásainknak és számításoknak. És még ennél is többre lesz képes a C31-es, az ázsiai versenyeken újabb fejlesztések debütálnak, és persze haladunk a jövő évi autó fejlesztésével is.”

“Ez nemcsak a fejlesztések tempójáról, hanem hatékonyságáról is szól. Ezen a területen a költségek kritikus szerepet játszanak, minél nagyobb forrás áll rendelkezésre, annál intenzívebben lehet fejleszteni az autót. Ami minket illet, az erős szezonkezdet után többen mondták, hogy előbb-utóbb kifogy belőlünk a szufla és az idény előrehaladtával visszaesünk. A valóság azonban az, hogy egyre erősebbek lettünk, és arra számítunk, hogy az év utolsó harmadában is képesek leszünk jó eredményekre.”

“A szezon előtt az volt a célunk, hogy jelentősen javítsunk helyezésünkön a konstruktőri versenyben. Alapul véve a tavalyi hetedik helyet, most ötödikként kellene végeznünk. Ez bátor célkitűzés, de csak így lehet eredményeket elérni. A magam részéről maximálisan bízom csapatunkban.”