F1: Maldonado belátta, hogy változtatni kell 2 Pastor Maldonado idén rekordot állít fel: a venezuelai pilótát – nem számolva a sebességváltó-csere miatti hátrasorolásokat -, eddig hatszor büntették a stewardok.

Monacóban tízhelyes rajtbüntetést kapott, amiért az edzésen nekiment Sergio Perez Sauberjének; Valenciában 20 másodperces időbüntetést kapott a Lewis Hamiltonnal történt ütközése miatt; a Brit Nagydíjon újra Perezzel lökdösődött, akkor 10 ezer eurós pénzbírságot és megrovást kapott; a Hungaroringen Nico Hülkenberget tessékelte a pályán kívülre előzés közben – bokszutca-áthajtás, míg a múlt hétvégi Belga Nagydíjon öt plusz öt helyes rajtbüntetést “nyert” Monzára amiért kiugrott a rajtnál, később pedig Timo Glockkal koccant.    

A Spanyol Nagydíjon Maldonado kimért, profi győzelmet aratott, de azóta csak a balhék és nullázások követik egymást, Barcelona óta nem szerzett pontot, az elmúlt hét futamon kétszer kiesett, legjobb eredménye a valenciai 12. hely.

Maldonado korábban többször visszautasította a felvetést, hogy változtatnia kellene a stílusán, de úgy látszik, mostanra megértette a fenti felsorolásban és talán a Romain Grosjean eltiltásában rejlő üzenetet, esetleg a csapatvezetés pirított rá komolyabban, mindenesetre Monzában már másképp beszélt.

“Elég sokszor büntettek. Valamit másképp kell csinálnom, hogy elkerülhessem a stewardokat. Nem most először van rossz sorozata egy pilótának, de el kell gondolkodni, és újra jó versenyeket kellen futnom. Ki kell értékelnem a történteket, hogy lássam, mit nem szabad, hogy elkerülhessem a hibákat.”

“Kritizálni persze mindig könnyű, főképp a pálya széléről. Ki kell elemeznem a hibákat, hogy lássam, hogyan kerülhetem el a megismétlésüket. Azt hiszem, minden alkalommal más jellegűek voltak a hibáim, nehéz lenne megmondani, hogy ez a stílusom miatt van, hogy azon kell-e változtatnom, csak az autóban ülve tudom igazán elemezni a helyzetet.”

A kérdésre, hogy nehezére esik-e majd a változtatás, Maldonado így felelt: “Nem lesz nehéz. Sokkal nehezebb mindig hajtani, agresszíven vezetni. Jelenleg mindenki aggodalmaskodik, arról beszél, hogy mennyi büntetést gyűjtöttem idén, de számomra az a lényeg, hogy ne kapjak továbbiakat, igyekezzek jól versenyezni és hozni a pontokat. Bízom magamban és a csapatban, meglátjuk, sikerül-e kijutni ebből a periódusból!”