A július eleji Brit Nagydíj óta minden versenyhétvégén szerepet kapott a csapadék valamelyik napon, de úgy tűnik, most megszakad a sorozat, az F1 meleg és száraz időben búcsúzik Európától.

A hétvégi Olasz Nagydíjra ragyogó időt jósolnak, mindhárom nap 30-31 fokos csúcshőmérséklet, legfeljebb gyenge szél, derült ég várható.

A pályán tavaly óta átépítés történt, Vitantonio Liuzzi torpedós rajbalesetét követően a célegyenes jobb oldalán közelebb vitték az aszfalthoz a szalagkorlátot és az első sikán, a Rettifilo előtt 150 méterrel egy új marshal-posztot is felállítottak. A pálya utolsó harmadát, az Ascari sikántól Parabolica kijáratáig újraaszfaltozták idénre – a Superbike-vb tavaszi fordulója után sok versenyző panaszkodott az élesen eltérő felületekre, de ezt azóta javították.

Ahogy tavaly, idén is két különálló DRS-zóna lesz majd a versenyen. Az első a célegyenesre esik, ennek mérési pontja a Parabolica bejáratánál lesz, míg a másikhoz a második Lesmo kanyar előtt mérik a követési távolságot, a szárnyat pedig az Ascari sikánig vezető szakaszon nyithatják majd a pilóták.

A DRS-zónák tehát ugyanott lesznek, mint 2011-ben, de változtattak a mérési pontokon és a szakaszok hosszán is. Az első szakaszon a Parabolica kijáratától a bejáratához húzták előre detekciót, az előzési szakasz pedig 5 métert rövidül, míg a másodikon a Lesmo 2-eshez 28 méterrel közelebb mérik a követési távolságot, az előzési szakaszon pedig 50 métert rövidített az FIA.

A versenyzői steward a hétvégén az F1-ben 1989 és 1991 között versenyző, öt Le Mans-győzelemmel, német és olasz túraautó-bajnoki címmel büszkélkedő Emanuelle Pirro lesz. Az olasz veterán 2010 óta már négy futamon töltötte be ezt a szerepet korábban.