Sebastian Vettel második címvédése sokkal nehezebb, mint a tavalyi volt, amikor a domináns Red Bull-lal egyszerűen végigsétált az idényen. A német jelenleg egy győzelemmel a zsebében 42 ponttal van elmaradva az éllovas Fernando Alonsótól, de csapattársa, Mark Webber is megelőzi, míg mögötte pár ponttal ott áll Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen.

A német ezzel együtt nincs kétségbe esve, azt mondja, 2010-ben is csak az utolsó pillanatban állt az élre és nyerte meg a címet, idén pedig sokkal erősebb helyzetben van, mint két éve.

“A legfontosabb, hogy az utolsó versenyt követően vezessük a bajnokságot, ezt megtapasztaltam már 2010-ben is. Ha megpróbáljuk ezt az idényt egy másikhoz hasonlítani, akkor az én esetemben 2010-hez áll legközelebb.”

“De ezzel együtt 2010-ben a csapat és én is több hibát követtünk el, sokkal több pontot szórtunk el, mint idén. Idén talán két futamot lehetne csak kiemelni, ahol több ponttal zárhattam volna. Az egyik Valencia, ez világos, a másik pedig Malajzia, de ott versenybaleset volt, szóval nem bánkódom túlságosan, másokkal is előfordulhatnak ilyenek.”

“Néha akad olyan év, amikor elkerülik az embert ezek a dolgok, de az is biztos, hogy történik majd ilyesmi a többiekkel is még a további kilenc futamon. A lényeg, hogy én csúcsformában legyek, magamra koncentráljak. Nekem ez volt 2010 tanulsága.”

Míg a többi bajnoki esélyesnek csak a külső ellenfelekkel kell számolnia, a csapattársak messze vannak, Vettel és Webber csapaton belül is harcol – pont, mint 2010-ben -, ami tovább nehezítheti a német dolgát.

“Igen, ha megnézzük a ponttáblázatot, így tűnhet, de öt futam múlva egészen más lehet majd a kép. Mi szabadon versenyezhetünk, minidig is ez volt a helyzet, amióta Mark mellett vagyok a Red Bullnál és így lesz ezután is, nincs ebben semmi újdonság. De ha megkérdezzük például Jenson Buttont, hogy ő szeretne-e második számú lenni, a válasza magáért beszél.