Míg tavaly szinte játszva, “fél kézzel” védte meg bajnoki címét Sebastian Vettel, idén, domináns autó híján már sokkal nehezebb a dolga. A kétszeres bajnok 42 ponttal lemaradva üldözi Fernando Alonsót és még saját csapattársa, Mark Webber is előtte van egy hajszállal.

A tulajdonos Dietrich Mateschitz jobbkeze, a Red Bull motorsportprogramját vezető Helmut Marko ezzel együtt úgy véli, még bőven lehetséges a harmadik bajnoki cím a német számára, igaz, ehhez jobb időmérős teljesítmények kellenének Vetteltől, aki tavaly a 19-ből 15-ször szerezte meg a polet, míg idén csak négyszer indult az első sorból.

“A bajnoki cím még teljesen elérhető számunkra, de Vettelnek jobban kell szerepelnie a kvalifikáción” – fogalmazta meg a kritikát a Bildnek nyilatkozva.

Míg Alonso háromszor, Webber és Lewis Hamilton pedig kétszer-kétszer győzött idén, Vettel csak egy győzelemmel áll, Bahreinben nyert. Marko szerint ez nem gond, a fő, hogy a rekordot jelentő 24. folyamatos pontszerzéséért induló Alonsóhoz hasonlóan minden egyes futamon eredménye legyen: “Vettelnek nem kell öt győzelem, de több hiba sem fér bele. Alonso sorozata is véget ér már valamikor, és amikor ez megtörténik, akkor ott kell lennie (hogy ki tudja használni a helyzetet)”

A közismerten Vettelt favorizáló Marko sietett leszögezni, hogy a jelenlegi állás alapján teljes az egyenlőség náluk, az előrébb álló Webbernek nem kell Vettelt támogatnia a címvédésben. “Nálunk bármelyik pilóta bajnok lehet, azaz Webber is küzdhet a címért.”