Michael Schumacher és a Belga Nagydíjnak otthont adó Spa-Francorchamps különleges kapcsolatban áll egymással. A német 1991-ben Spában mutatkozott be az F1-ben, a következő évben ott nyerte első futamát, majd ötször ismételt, 2001-ben átvéve Alain Prosttól a legtöbb F1-es futamgyőzelem rekordját.

Schumi utolsó, hetedik bajnoki címét is Spában zsebelte be 2004-ben, tavaly pedig 20 éves pályafutását ünnepelte a belga helyszínen.

Idén megint különleges lesz számára a verseny, ugyanis eléri 300. Forma-1-es futamát, Rubens Barrichello eddig egyszemélyes klubjába lép be ezzel.

“Spa az én nappalim, számomra a világ első számú versenypályája. Már-már hátborzongató, hogy minidig itt jönnek a különleges pillanatok: a bemutatkozásom, az első győzelmem, világbajnoki diadala és sok-sok nagyszerű futam!”

“Az, hogy Spában most a 300. futamomon indulok, szinte már sorsszerű, és persze megfelelően kell majd megünnepelni. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a sportág történetében én lehetek a második versenyző, aki eléri ezt a mérföldkövet, nem kérdés, hogy nagyon szép hétvégét szeretnék! Tavaly is jól mentem Spában, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy most is erős versenyem legyen!”  – magyarázta az élő legenda  a Mercedes futamelőzetesében.

Egy másik interjújában a 299 versenyre, a 21 éves pályafutásra visszatekintve Schumacher egy érdekességet is elárult: évekig nem ivott alkoholt, mert azt hitte, hogy attól lassabb lesz.

“Azt gondoltam, hogy az alkohol káros, és lelassulok majd tőle. Aztán egyszer ittam egy sört, és rájöttem: ennek ellenére is tudok még nyerni” – mondta.

A 300. versenyhétvége alkalmából Spa és Schumacher különleges kapcsolatát hivatalossá is teszik majd, ugyanis a héten a 10 ezer fős kisváros díszpolgárává avatják a németet. A város polgármestere, Joseph Houssa szerint a német pilóta rengeteget tett az autósportért és a régió népszerűsítéséért, ezért döntöttek a kitüntetése mellett.  A hivatalos ceremónia csütörtökön lesz a városházán.

A 43 éves Schumacher jelenleg mercedeses szerződése utolsó évét tölti és bár a pletykák és a célzások arra utalnak, hogy maradni fog még, egyelőre semmi sem biztos. Logikusnak tűnne amúgy, hogy az esetleges hosszabbítást a Belga Nagydíjon jelentsék be, de Schumi korábban azt mondta, hogy csak októberben dönt, a Mercedes motorsportfőnöke, Norbert Haug pedig pár hete leszögezte, hogy nem is érdemes mostanra várni a nagy hírt.