A Toro Rosso 2011 végén meglepetésre mindkét versenyzőjét, Sebastien Buemit és Jaime Alguersuarit is ejtette, hogy a helyükre Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne ülhessen.

A nem túl elegáns húzás után a két elküldött pilóta nem is talált versenyzői állást 2012-re, Alguersuari a Pirelli tesztpilótája lett, míg Buemit a Red Bull Racing vette át tartalékos és tesztpilótának.

Alguersuari nem egy megszólalásában jelezte már, hogy rosszul esett neki a Toro Rossó-s eljárás, és a svájci 20 Minutennek adott interjújában most – a helyzetéből adódóan nyilván finomabban – Buemi is ilyen értelemben nyilatkozott.

“Pillanatnyilag nem megy túl jól a Toro Rossónak, kevesebb a pontjuk, mint tavaly ilyenkor, de nem foglalkozom ezzel. A Toro Rosso-fejezetet lezártam, számomra az már a múlt. A Red Bullnak hálás vagyok, nagyon sokat segítettek nekem. Arról nem szeretnék beszélni, hogyan ért véget a Toro Rossóval, történt, amit történt, változtatni nem tudok rajta.”

A 23 éves svájci azt mondja, jelenleg elégedett a tesztpilótai szerepével: “Jó ez. A Red Bull az F1 első számú csapata, én pedig fél lábbal ott vagyok. Ez nagyon lényeges, ha jövőre vissza szeretnék térni a rajtrácsra.”

Buemit nagyon dicséri a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner, ő akármeddig megtartaná a svájcit, de ahogy Alguersuari, Buemi is inkább versenyezni akar 2013-ban. Állítása szerint jó kilátásai vannak: “Nem mondhatok többet, amíg ott nincs az aláírás a szerződésen, de annyit igen, hogy jónak tűnik a helyzet.”

A kérdésre, hogy a tartalékosi szerepet elcserélné-e egy hátsó kiscsapat, a HRT vagy a Marussia versenyzői ülésére, így felelt: “Nem, nem tenném. Nyilván újra versenyezni szeretnék, de azok a csapatok túl messze vannak a többiektől. Az nem verseny, ha a 15. körben már azzal kell foglalkozni, hogyan húzódjak le mások elől” – mondta, megerősítve, hogy ez azt jelenti, hogy “komoly, versenyképes” csapattal tárgyal 2013-ról.