A Nemzetközi Automobil Szövetség már a Magyar Nagydíj után jelezte, hogy Michael Schumacher miatt küldték extra felvezető körre a mezőnyt. A szervezet közleménye azt sejtette, hogy a hétszeres bajnok pontatlanul foglalta el a számára kijelölt rajtpozíciót, de egy nézői videóból kiderült, hogy ennél többről volt szó.

Schumacher egyszerűen rossz helyre állt a rajtrácson, a 17. helyett a 19. kockát foglalta el, emiatt a mögötte érkezők is rossz helyre kerültek. “Rögtön szóltam a csapatrádión, hogy Michael az én helyemen áll” – nyilatkozta Heikki Kovalainen, aki valóban a 19. helyet szerezte meg az időmérőn. Pedro de la Rosa is észlelte, hogy valami baj van. “Nem tudtam, hogy ki a hibás, csak azt, hogy rossz helyen vagyok” – mondta a spanyol.

Schumacher következő hibája az volt, hogy amikor látta, megszakítják a rajtprocedúrát, leállította a motort. A mezőny elment a második felvezető körre, ő pedig ott maradt a célegyenesben, emiatt a bokszból kellett indulnia. Ez sem ment simán, túl gyorsan hajtott, amiért áthajtásos büntetést kapott.

Schumachertől természetesen megkérdezték, hogy miért állította le a motort. “Mindig is ez volt a módi” – válaszolta a német, holott már régóta nincs érvényben az a szabály, hogy megszakított rajt esetén elölről indul az egész procedúra. Már 2006-ban, Schumacher első karrierjének utolsó évében is második felvezető körről szólt a szabálykönyv hasonló esetekben. “A mai egyike volt azoknak a versenyeknek, amelyekre nagyon sokáig nem akarok emlékezni” – mondta Schumacher.