Mogyoród felkészült a Magyar Nagydíjra 2 Bár a tavalyinál lényegesen kevesebb vállalkozó kért kitelepülési engedélyt a Hungaroringre a Magyar Nagydíj idejére, és magánszállásokat hirdető táblákkal is alig találkozni, a mogyoródi önkormányzat mindent megtett az idei Forma-1-es futam zökkenőmentes lebonyolításáért – közölte a község jegyzője a hétvégi versennyel kapcsolatban hétfőn az MTI-vel.

Pervainé Hangodi Ágnes elmondta: míg tavaly 140 vállalkozó kérte a regisztrációt, most csupán 50 hasonló kérelem futott be az önkormányzathoz, bár a hétvégéig ez az arány várhatóan még javulni fog. A jegyző szerint a vállalkozói kedv lanyhulásának a legvalószínűbb oka az lehet, hogy tavaly a vállalkozók a vártnál kevesebb bevételhez jutottak.

Az önkormányzat az idén egyszerűsítette a jelentkezés feltételeit, de a vállalkozókat terhelő bérleti díjakra nincs ráhatása, hiszen azt a földterületek tulajdonosai, zömmel magánszemélyek szabják meg és szedik be – tette hozzá.
     
A hétfő délutánig regisztrált 50 kitelepülő vállalkozó közül 4 kempinget, 11 parkolót akar üzemeltetni, a többiek büfét nyitnak vagy különféle ajándéktárgyakat árusítanak majd. A jelek szerint a korábbi éveknél kevesebben veszik igénybe a településen rendelkezésre álló magánszállásokat; a főút mentén szinte egyáltalán nem látni kiadó szobát hirdető táblákat.
   
A Magyar Nagydíjra való felkészülés kapcsán Pervainé Hangodi Ágnes megjegyezte: a község főútja mentén csütörtökön helyezik ki azokat az ideiglenes szeméttárolókat, amelyeket a közmunkások ürítenek majd rendszeresen. Sürgősségi egészségügyi ellátásról most nem kell gondoskodnia a településnek, ezt a feladatot a Hungaroring vállalta magára. 

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a rendezvény biztosításában az elmúlt évekhez hasonló létszámú rendőr vesz részt. A munkájukat lengyel, román és osztrák rendőrök is segítik; feladatuk elsősorban az, hogy segítsenek a határon túlról érkező vendégek problémáinak kezelésében, megkönnyítsék a  tájékozódásukat, ellenőrizzék okmányaikat és járművüket.
   
Az idén is több konzulátus képviselőjét várják a Hungaroringre – fűzte hozzá a szóvivő. A lengyel, német, finn és svéd konzul az EU tagállamai, valamint Svájc konzulátusi feladatait látják el a verseny ideje alatt (segítik az állampolgárok ügyintézését, és jelentősen könnyítik a külföldiekkel történő kommunikációt).

A környéken várható zsúfoltság miatt a rendőrség arra kéri a mogyoródiakat, hogy gépkocsival csak akkor induljanak el otthonról, ha feltétlenül szükséges, illetve a szokásosnál nagyobb türelemmel közlekedjenek. A versenypálya körüli és az oda vezető utakon csütörtöktől vasárnapig megállási tilalom lesz érvényben, a szabálytalanul parkoló járműveket a rendőrség elszállíttatja, azokat csak a szabálysértési bírság és a szállítási költség kifizetése után kaphatják vissza a tulajdonosok – közölte Beluzsárné Belicza Andrea.
   
A járművezetők most is számos forgalmirend-változásra számíthatnak, a folyamatos haladást minden érintett útszakaszon rendőri irányítással, illetve tájékoztató táblákkal segíti a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Javasolják, hogy az autósok a kijelölt, őrzött parkolókban álljanak le a járművükkel, a bűncselekmények megelőzése érdekében azt minden esetben zárják be, az utastérben értékes tárgyakat, iratokat ne hagyjanak.

Hétfő reggelig a Hungaroring közelében ideiglenes rendőrőrs üzemel, melynek elérhetőségeit – a közlekedési információkkal együtt – a police.hu-n teszi közzé a megyei rendőr-főkapitányság – közölte a szóvivő.
   
Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hétfőn az MTI-nek azt mondta: pénteken, szombaton és vasárnap Mogyoród térségében is inkább napos, meleg időre lehet számítani, zivatarnak kicsi az esélye. Így a versenyre kilátogatóknak napernyőre, napolajra és ivóvízre lesz szükségük – tette hozzá.