F1: Közös teszten a Ferrari és a Mercedes 2 Míg az elmúlt három idényben a Forma-1-es csapatok egyhangúan döntöttek a fiatal tehetségek kipróbálására szánt helyszín mellett (2010 elején Jerez, 2010 és 2011 végén Abu-Dzabi), addig idén nem sikerült egyezségre jutniuk.

Az eredeti terv Silverstone lett volna, de a két Red Bull-alakulat ragaszkodott Abu-Dzabihoz, majd ilyen-olyan okokból a csapatok többsége kihátrált, végül csak a HRT, a Marussia és a Williams küldte pályára a fiatalokat a Brit Nagydíj otthonában.

A német Auto Motor und Sport értesülése szerint a kérdésben továbbra sincs egyetértés, a maradék kilenc alakulat összesen három helyszínt fontolgat, azonban úgy tűnik, hogy a Ferrari és a Mercedes már döntött, ők közösen, ősszel tartják a saját ifjonctesztjüket.

A két gyári csapat szeptember közepén  – az európai szakasz végén, a “tengerentúli” versenyek előtt – a Francia Nagydíj egykori és esetleges leendő helyszínére, Magny-Cours-ba viszik a fiatal tehetségeiket.

A német lap hozzáteszi, hogy a középcsapatok – természetesen a Toro Rosso nem értendő ide, ők Abu-Dzabira készülnek – kizártnak tartják a franciaországi kiruccanást, ugyanis sem anyagi, sem emberi erőforrásaik nincsenek arra, hogy alig pár nappal a Szingapúri nagydíj előtt Magny-Cours-ban párhuzamos programot vigyenek.

A teszt mellett Magny-Cours helyzetbe kerülését jelzi egyébként az is, hogy ahogy sejteni lehetett, az új, Hollande-adminisztráció a saját politikai hátországának számító nevers-i helyszín mögé állt a Francia Nagydíj feltámasztása terén: a legfrissebb hírek szerint az új sportminiszter, Valerie Fourneyron a francia autósport-szövetségtől kért hatástanulmányt a versenyt 2008-ig rendező pálya újbóli “bevetéséről”.