F1: Elvesztette jobb szemét a pilótanő 2 A Marussia női tesztpilótája, Maria de Villota tegnap délelőtt szenvedett súlyos balesetet, amikor a ma katonai múzeumként is működő egykori repülőtéren, Duxfordban hirtelen megugró autójával a csapat teherautójának ütközött.

Az ütközésnél a 32 éves versenyzőnő feje, pontosabban sisakja kapta a legnagyobb ütést a teherautó rámpájától, a helyszínről életveszélyes állapotban szállították a cambridge-i Addenbrooke’s kórházba, ahol koponyaműtétet hajtottak végre rajta.

Az operáció tényét a spanyol motorsportszövetség vezetője, Carlos Garcia is megerősítette a Cadena Ser rádiónak nyilatkozva.

“Egyelőre várjuk a híreket a műtétről, majd kiderül, az agy melyik része károsodhatott. Szeretném remélni, hogy Maria már nincs veszélyben, de ezt csak az orvosok tudják megítélni és amúgy is sok ellentmondó híresztelés van, az ilyen dolgok mindig önálló életre kelnek” – mondta.

A kórház orvosai ma délután közölték, hogy az operáció kedd délutántól ma reggelig tartott, “súlyos” arc- és koponyasérüléseket igyekeztek kezelni. A pilótanő állapota “kritikus, de stabil”, azonban a jobb szemet nem tudták megmenteni, ezt a Marussia csapatfőnöke, John Booth is megerősítette.

“Hálásak vagyunk a Mariának nyújtott orvosi segítségért, a családja is szeretne köszönetet mondani a neurológiai és plasztikai sebészcsoportnak. Szomorúan kell közölnöm azonban, hogy a sérülések folytán Maria elveszítette a jobb szemét. Pillanatnyilag az ő és a családja jólléte az elsődleges, mi pedig minden lehetséges módon igyekszünk ezt biztosítani. További információkkal a megfelelő időben jelentkezünk majd, addig is türelmet kérünk!” – mondta Booth, hozzátéve, hogy a legaprólékosabban kivizsgálják a baleset körülményeit.