A Red Bull panasza alapján az Európa Nagydíj versenybírói vizsgálat alá vonták a 3. helyen beérő, ezzel visszatérése óta első dobogó eredményét szerző Michael Schumachert. A gyanú szerint a hétszeres bajnok lassítást és körültekintést követelő sárga zászlós szakaszon használta a DRS-t, azonban a Mercedes csapatfőnöke rögtön úgy reagált, hogy az adataik szerint a német nem szabálytalankodott.

A stewardok hosszas vizsgálat alapján egyetértettek ezzel, ugyanis a DRS valóban nyitva maradt Schumacher autóján, de az adatok alapján úgy ítélték, hogy a veterán ennek ellenére kellő mértékben lelassított az érintett pályaszakaszon, büntetés ezért nem jár neki.

Másokkal viszont már nem bántak ilyen kesztyűs kézzel…

A Lewis Hamiltonnal történt ütközése miatt Pastor Maldonadónak 20 másodperces időbüntetést adtak a stewardok, az indoklás szerint “veszélyesen tért vissza a pályára”. A büntetéssel a venezuelai két pozíciót esett vissza, a 10., utolsó pontszerző hely csapattársáé, Bruno Sennáé lett.

A Felipe Massával történt incidense miatt Kobajasi Kamui a Brit Nagydíjon öthelyes rajtbüntetéssel indul majd. Szintén igen szigorúan ítélték meg Jean-Eric Vergne-t, aki érthetetlen módon húzott rá Heikki Kovalainenre. A francia újonc tízhelyes rajtbüntetést, mellette pedig még 25 ezer eurós pénzbírságot is kapott.

Vergne legalább utólag józanul viselkedett, Twitteren elnézést kért: “Őszintén bocsánatot kérek Kovalainentől, újonc vagyok vagy sem, teljesen az én hibám volt! Tanulni fogok belőle.”

Az Európa Nagydíj büntetéssel módosított végeredménye