Napos időben, 25 fokos környezeti és 45 fok körüli aszfalthőmérséklet mellett kezdődött az Európa Nagydíj kvalifikációja a valenciai utcai pályán.

Az első szakasz több meglepetést is hozott, az élen a williamses Pastor Maldonado zárt, mögötte pedig a két Force India futotta a legjobb időt. Hátul a délelőtti edzést fékproblémák miatt gyakorlatilag teljesen kihagyó Mark Webber küszködött, nem tudott továbbjutni, csak a 19. idővel zárt, a DRS hidraulikája szúrt ki vele. A Caterham ellenben remekelt, ahogy ígérték, a Valenciába hozott csomaggal sikerült is az előrelépés, Heikki Kovalainen erőből jutott tovább a második szakaszba.

Webber mellett búcsúzott a kvalifikáción rendre gyengén szereplő Jean-Eric Vergne, Vitalij Petrov a másik Caterhammel, a két HRT, valamint a marussiás Charles Pic. A brit-orosz kiscsapat másik pilótája, Timo Glock nem vett részt az időmérőn, már péntek óta gyomorrontása van. A vasárnapi indulása is kérdéses egyelőre.

A Q2-ben is folytatódott a meglepetések sorozata, az utolsó percekben óriási csata folyt a továbbjutásért. A lotusos Romain Grosjean nem sokkal a leintés előtt még a top10-en kívül volt, majd az élre ugrott, kiszorítva ezzel Fernando Alonsót. Michael Schumacher utolsó nekifutásánál alig hét századdal múlta a továbblépéshez szükséges eredményt. A spanyol bajnok (11.), Schumi (12.) és Massa (13.) összesen bő hét századon belül volt. Mögöttük Bruno Senna, Sergio Perez, és a másik Toro Rossót is megverő Heikki Kovalainen búcsúzott.

A mezőny elképesztő kiegyenlítettségét mutatja, hogy a Q3-ba továbbjutó 10 pilóta 214 ezreden belül zárta a második szakaszt.

A Q3-ban előbb Grosjean, majd Maldonado futott nagyot, de kvalifikáción addig nem túl feltűnő Sebastian Vettel előhúzta a szokásos trükkjét, és az előzményekhez képest nagyon nagy, közel négytizedes előnnyel nyerte a csatát, az elmúlt két éve edzésmenője és győztese harmadik valenciai és pályafutása 33. pole-ját szerezte meg.

Lewis Hamilton végül a második lett, ő indul Vettel mellől. A második sor Maldonadóé és Grosjeané lesz, a harmadikból Kimi Räikkönen és Nico Rosberg rajtol, a negyedikra Kobajasi és Hülkenberg, az ötödikre pedig Button és di Resta áll majd vasárnap délután.

A valenciai Európa Nagydíj vasárnap délután a hagyományos időpontban, délután 14 órakor kezdődik.

Európa Nagydíj, időmérő edzés, Valencia, 2012.06.23.