A Bahreini és a Monacói Nagydíj tanulságai alapján világos, hogy a Lotus autója eléggé kíméli a gumikat, így hűvösebb időben nem annyira versenyképes, melegben azonban igazán elemében van.

Az Európa Nagydíj eddigi két napja igazolta is ezt, a pénteki felkészülési munka után szombaton már az élmezőnybe tartoztak a fekete-arany autók. Az időmérőn Romain Grosjean végülk a 4., Kimi Räikkönen az 5. lett.

“Nagyon szoros volt az időmérő, főleg a Q2, szóval nem rossz az 5. rajtkocka. Az autó jónak tűnt. Ha az utolsó körömön egy kicsit még javítottam volna, az pár helyet hozhatott volna, de az időn így is hoztam, szóval elégedett vagyok. Délelőtt jó beállításokat találtunk, könnyebb vezetni az autót. Nagyon várom a holnapot – az autónk általában jó, ha meleg van, meglátjuk, mire jutunk!” – mondta a finn, aki 2009-ben a 3. helyen zárt az Európa Nagydíjon.

Grosjean is kicsit elégedetlenkedett, természetesen pozitívan:

“Ma tulajdonképpen mindent kihoztunk az autóból, amit lehetett. A negyedik hely jó a rajt szempontjából, de azért mindig szeretnénk még jobbat. Sebastian hihetetlen kört ment, arra nem volt válaszunk. Javítottunk a kvalifikációs teljesítményünkön, de még mindig lehet fejlődni. A gumikopás hangsúlyosabb lesz, mint az előző futamokon. A 57 kör a forróságban – majd meglátjuk, tudunk-e jó versenyt hozni holnap!”

A pilótákhoz hasonlóan a vezető versenymérnök, Alan Permane is a meleget emelte ki, nem is titkolta, hogy a körülmények miatt sokat várnak a vasárnaptól:

“Nagyon elégedettek vagyunk mindkét versenyzővel, nagyszerű munkát végeztek A negyedik és ötödik hely kiváló, az E20-as pedig már bizonyította, hogy nagyon jó a versenytempója, meggyőződésem, hogy holnap is így lesz.”

“A 4-5. helynél sokkal rosszabb helyről is hoztunk már nagyon jó eredményt, szóval bizakodunk a versenyt illetően. Ezzel együtt itt még a DRS-sel is nehéz előzni, nem várunk könnyű futamot. A meleg megviseli majd a gumikat, de mi nem tartunk nagyon az ilyen körülményektől. Egy-, két- és háromkiállásos stratégia is lehetséges, majd kiderül, mi lesz holnap.”