Pénteken ugyan sem a Lotusok, sem Jenson Button nem járt az él közelében, de arról beszéltek, hogy az autó jó, és apróbb módosítások után gyorsak lesznek szombatra. Igazuk is lett, az Európa Nagydíj utolsó, szombat délelőtti edzésén a mclarenes és mindkét Lotus-pilóta kiválóan ment.

Romain Grosjean és Kimi Räikkönen tette fel elsőként a lágy gumikat a kvalifikációs szimulációs körökhöz, rögtön 7-8 tizedet is adtak a mezőnynek, majd miután az utolsó tíz percben mindenki erre váltott, akkor is az élen maradtak, egyedül Button tudott jobbat menni náluk.

Mögöttük a két Force India végzett, mutatva, hogy ezen a hétvégén tényleg komolyan kell számolni velük, ahogy a Sauberrel is, hiszen Sergio perez volt a 6. leggyorsabb. A top10-be befért még Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Felipe Massa és Pastor Maldonado is.

Feltűnő pár nagy név hiánya az első tízben, a hazai hős, Fernando Alonso csak a 12. idővel zárt, Sebastian Vettel pedig mindössze a 13. helyen fejezte be az edzést, tegyük hozzá, a német nagyon későn ment ki a pályára, egyetlen gyors körre volt lehetősége a végén, amit elrontott. A levezető körén azért kivillantotta a foga fehérjét, ugyanis az első és a második szektorban is az edzés legjobb eredményét hozta, de a kört már nem fejezte be.

A másik Red Bull-os, Mark Webber csak a 19. lett, az ausztrál autójával fékproblémák akadtak, így alig körözött.

Az Európa Nagydíj időmérője ma délután 14 órakor kezdődik.

Európa Nagydíj, 3. szabadedzés, Valencia, 2012.06.23.