Az emelkedő környezeti és aszfalthőmérsékletnek, valamint az F1-esek, a GP2-esek és a GP3-asok által a nap folyamán letisztított és felgumizott felületnek köszönhetően begyorsult a mezőny a valenciai utcai pályán az Európa Nagydíj második edzésére. További tényező volt, hogy előkerültek a lágy a délelőtt nem használt lágy gumik, amelyek körönként nagyjából fél másodperccel jobb tempót biztosítanak a közepes keveréknél.

Az élen a 2010-es és ’11-es győztes, Sebastian Vettel zárt, de ahogy délelőtt, úgy délután is igen szoros eredmények születtek, méghozzá kimondottan vegyes felállásban, nem egyértelmű, hogy a “nagyok” a legjobbak.

Vettel mögött Force Indiá-s honfitársa, a délelőtti edzést kihagyó Nico Hülkenberg lett a második – az első edzésen is gyors Paul di Resta a 6. -, a sauberes Kobajasi Kamui pedig a harmadik.

A Pirelli által a hétvége favoritjának bélyegzett Michael Schumacher a 4. idővel zárt, pedig a hétszeres bajnoknak most sem volt sima a munka, az edzés elején a motorra panaszkodott, később pedig majdnem összeakadt az őt igen vakmerően előzni próbáló Romain Grosjeannal.

Pastor Maldonado délelőtti elsősége után a Williams jó formáját ezúttal Bruno Senna bizonyította, 5. lett. Vettelen és Schumin kívül a többi nagy név csak a 7. helytől lefelé sorakozott.

Ahogy már írtuk, a különbségek hajszálnyiak voltak, a 15. helyen záró Felipe Massa még mindig csak bő 9 tizeddel ment rosszabb kört, mint Vettel.

A Caterham most is jól ment, a kiscspat pariban van a Toro Rossóval, Vitalij Petrov a KERS-problémái ellenére is verte mindkét Red Bull-ifjoncot, de Jean-Eric Vergne-t Heikki Kovalainen is maga mögé utasította.

Az elfékezések, megcsúszások és Sergio Perez megpördülése mellett csak egy komoly incidens történt, az viszont épp a hazai csapat hazai pilótájával: Pedro de la Rosa az edzés közepén vágta falhoz a HRT-t a 13-14-es kanyarkombinációnál. Az autó megugrott a rázókövön. Hogy műszaki vagy versenyzői hiba volt, nem tudni, a fő, hogy bár az autó eleje alaposan összetört, a versenyző sértetlenül megúszta.

Az Európa Nagydíj időmérő edzése szombaton a hagyományos időpontban, délután 14 órakor kezdődik.

Európa Nagydíj, 2. szabadedzés, Valencia, 2012.06.22.