Úgy tűnik, Spanyolország jó hatással van Pastor Maldonadóra, a korábbi barcelonai győztes ugyanis a valenciai Európa Nagydíjon megint nagy formában nyitott. Az első szabadedzés felhős, 22-23 fokos levegő- és 30 fokos aszfalthőmérséklet mellett zajlott az utcai pályán, ahol a venezuelai lett a leggyorsabb délelőtt.

Maldonadót idejét keményen támadta mindkét Red Bull-os az edzés vége felé, de Sebastian Vettel és Mark Webber sem járt sikerrel, a címvédő bő nyolc, az ausztrál bő kilenc századdal maradt el tőle, azaz a különbség hajszálnyi. A mostanában szenvedő, a valenciai hétvégének Lewis Hamilton beállításaival nekivágó Jenson Button is jól ment, ő a legjobb körén egyetlen tizeddel volt lassabb a williamsesnél.

Hátrébb is igen szorosak voltak az eredmények, az első kilencet alig háromtized fogta össze. A már említettek mögött a top10-be Fernando Alonso, a Force Indiá-s Paul di Resta, Michael Schumacher és Nico Rosberg, Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen fért be. A finn volt az első, aki jelentősebben lemaradt Maldonadóhoz viszonyítva.

Érdemes megjegyezni, hogy az élmezőnyben senki nem tette fel a lágyabb keveréket, délelőtt a közepes (fehér) abroncs volt a “sláger”.

Az edzésen két tartalékos is szerepet kapott, a Williamsnél a finn Valtteri Bottas, a Force Indiánál Jules Bianchi vezetett, mindketten jócskán kaptak a rutinos csapattársaiktól.

A Caterham javulását és a Toro Rosso nem túl erős formáját mutatja, hogy Heikki Kovalainen Vergne-t és Ricciardót is megelőzve a 17. idővel zárt.

Az edzés apróbb pályaelhagyásoktól és elfékezésektől eltekintve incidens nélkül zajlott.

Európa Nagydíj, 1. szabadedzés, Valencia, 2012.06.22.