2011 elején derült ki, hogy a Forma-1 jogainak 2005-ös eladása körül gyanús dolgok történtek a háttérben. A német hatóságok szerint egy Gerhard Gribkowsky nevű bankár akkori munkaadóját, a Bayerische Landesbankot megtévesztve áron alul, 2,8 milliárd dollár helyett “csak” 814 millióért adatta el az F1 jogaiban bírt 47 százalékos tulajdonrészét a mai tulajdonosnak, a CVC-nek, amiért 44 milliós “hálapénzt” kapott Bernie Ecclestone-tól.

Ecclestone korábban tagadta a csúszópénzt, majd később azt állította, hogy nem jutalomként adta azt Gribkowskynak, épp ellenkezőleg, a bankár megzsarolta. Állítólag Gribkowsky belengette, hogy tájékoztatja a brit adóhatóságot arról, hogy az Ecclestone család – elvileg független – alapítványát valójában Ecclestone személyesen vezeti, így adófizetési kötelezettség vonatkozik rá. Ecclestone ezt korábban elkerülte, mégpedig úgy, hogy a hárommilliárd font forgalmú alapítványt offshore cégként Liechtensteinben jegyeztette be.

Az ügy jelenleg megrekedt, amiben nagy szerepe van Gribkowskynak. Noha már 17 hónapja előzetesben ül, eddig egyetlen vallomást sem tett, most arról megy az egyezkedés az ügyészek és a védők között, hogy mond-e egyáltalán valamit. Ha igen, azzal megváltoztathatja az ítéletet, vagyis az ügyészség “ajánlata”, hogy vallomás esetén enyhébb büntetést szabnak ki rá.

Amennyiben Gribkowsky elismeri, hogy megvesztegették, az újabb szálat indítana el, mert a törvények értelmében az összeg feladóját is felelősségre vonnák. Az már nem kérdés, hogy a bankárhoz érkeztek bizonyos összegek, azt is kiderítették, hogy ezek az egyik, F1-es cégcsoporton belüli vállalattól érkeztek. Gribkowsky vallomása nélkül azonban örök titok marad, hogy a kifizetések milyen célból indultak.