A jövő hétvégén az Európa Nagydíjjal folytatódik a Forma-1-es világbajnokság, de a versenyre nem tolonganak a nézők. A valenciai utcai pálya 2008 óta újra és újra unalmas futamokat produkált, a másik, az idényben hagyományosan korábban rendezett barcelonai Spanyol Nagydíj pedig mindig is konkurenciát jelentett számára, így a jegyeladások folyamatosan csökkennek.

Míg az első rendezéskor 113 ezer jegyet adtak el,  második évben már kevesebb mint 80 ezret, tavaly már csak 65 ezret, a gyenge érdeklődés miatt pedig idénre mindössze 45 ezer jegyet dobtak piacra.

Az El País híre szerint azonban még ezek is nagyon lassan fogynak, bő egy héttel a futam előtt még csak 85 százalékuk, 38 ezer talált gazdára. A lap hozzáteszi, hogy ezeknek is közel kétharmadát (64 százalékát) külföldiek vásárolták meg, azaz a spanyolok tulajdonképpen tesznek a valenciai versenyre.

Az ország gazdaságilag cseppet sem áll jól, a munkanélküliség 25 százalékos, a múlt hétvégén pedig 100 milliárd eurós segélycsomagot kellett kérni az EU-tól a bankszektor megmentésére. A gazdasági válság és a verseny eddig is meglévő népszerűtlensége alaposan odavág a hétvégének.

Valencia tartomány sport- és turisztikai minisztere, Lola Johnson ezzel együtt hangsúlyozta, hogy a Forma-1-es futam így is fontos: “A nagydíj így is jó lehetőség, értéket nyújt Spanyolországnak ebben a nehéz időszakban. A rendezvény továbbra is népszerűsíti Valenciát és segít a stratégiai ágazatnak számító idegenforgalom növekedésének fenntartásában.”

Az idei egyébként az utolsó év, amikor Barcelonában és Valenciában is futamot rendeznek, a két pénzügyileg küszködő versenyhelyszín 2013-tól évi váltásban szerepel majd a naptárban. Az ezután a helyszíntől függetlenül Spanyol Nagydíj néven futó versenyt jövőre Barcelona rendezi, Valencia 2014-ben tér vissza.