A Lotus 2012-re a visszatérő Kimi Räikkönen mellé a 2009 második felében már alkalmazott, majd tavaly a GP2-bajnoki címig jutó Romain Grosjeant szerződtette.

A francia ifjonc rögtön a melbourne-i időmérőn villantott, azóta pedig ha épp nem töri össze magát a futam elején, akkor a dobogóig is képes eljutni. Bahrein után ez legutóbb Montrealban is sikerült, az egykiállásos stratégiát fegyelmezetten végrehajtva a leintéskor a második helyig kapaszkodott.

A Grosjean menedzsereként is tevékenykedő csapatfőnök, Eric Boullier nagyon elégedett a pilótával:

“Folyamatosan meg tud lepni, pedig ugyanazok a tulajdonságai, amikről mindig is tudtam, hogy megvannak benne. Keményen dolgozik, figyel, együttműködik a mérnökeivel. De nem is csak a munkamorálról van szó, mert képes tanulni az adatokból, a tanácsokból, mindenből. Azt hiszem, igazán biztató, hogy gyors is, Kanadában pedig azt is bizonyította, hogy végig tud csinálni egy versenyt” – magyarázta a francia.

“45 kört ment a gumikon, nagyon stabilan vezetett, nem tette tönkre őket. Tanul, méghozzá gyorsan tanul” – tette hozzá.

Grosjean a montreali második hellyel két pontnyira zárkózott fel Kimi Räikkönenhez, akinek nem volt túl jó hétvégéje sem Monacóban, sem Kanadában. A csapatfőnök szerint egy kicsit a hóna alá kell nyúlni a 2007-es bajnoknak, hogy jobban teljesíthessen az időmérőn.

“Egyértelműen segítenünk kell Kiminek, neki teljesen más a vezetési stílusa. Kanadában gond volt a differenciálművel is, ami szintén nem jött jól, de mindenképpen segítenünk kell neki, hogy jobban tudjon kvalifikálni. A futamon nincs vele gond.”

Lewis Hamilton a hetedik különböző futamgyőztes lett idén, és látva Michael Schumacher küszködését, mostanra a Lotus az a csapat, amelyiknek esélye van arra, hogy a nyolcadikat adja. Boullier szerint ez benne is van a pakliban:

“Kellemes az ilyen nyomás. Ha meleg lesz, rendben leszünk. Silverstone és a német pálya vonalvezetése is feküdhet nekünk, és talán Magyarország is.”