Az F1-es naptárból 2008 után kikerült Francia Nagydíj újjáélesztésén tavaly nyáron kezdtek el komolyan dolgozni, amikor az akkori miniszterelnök, a közismerten motorsport-rajongó Francois Fillon maga kezdeményezett lépéseket.

Őszre úgy tűnt, hogy sínen is van az ügy, 2013-tól a dél-franciaországi Paul Ricard pályán rendezik majd a versenyt, amely a Belga Nagydíjjal éves váltópárként szerepel majd. Ezután azonban nem történt sok minden, hivatalos bejelentés, megerősítés nem érkezett, miközben idén tavasszal már új elnökválasztásokat tartottak Franciaországban, amelynek eredményeképp le is cserélődött a kormányzat.

Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone és a Fillon-adminisztráció az utolsó pillanatokban igyekezett bebetonozni a Francia Nagydíj feltámasztását, de végül kifutottak az időből, az új elnök, Francios Hollande pedig már megválasztása előtt jelezte, hogy ha hatalomra kerül, felülvizsgálja az ügyet.

Ecclestone, aki áprilisban még biztosra vette a verseny sorsát, Monacóban már maga is óvatosan nyilatkozott: “A lezajlott választások talán visszavetik egy kicsit az ügyet. Majd meglátjuk, mi lesz, az idő hozza a választ.”

A választások után az új sportminiszter is arról beszélt, hogy megvizsgálják a Francia Nagydíj ügyét, az többet érdemel “tíz percnél”. Biztatónak látszik, hogy tartják is ehhez magukat, hiszen a héten több érintettel is tárgyalnak majd.

A L’Equipe sportnapilap híre szerint a miniszter asszony, Valerie Fourneyron előbb a francia autósport-szövetség (FFSA) elnökével és vele együtt a Paul Ricard képviselőivel találkozik, pénteken pedig a régi helyszín, az új, szocialista kormányzat egyik politikai hátországának számító nievre-i régióban fekvő Magny-Cours képviselőivel is tárgyal majd.