Ugyan a Lotus hivatalos nyilatkozatai arról szólnak, hogy minden szép és jó, Kimi Räikkönennel minden a legnagyobb rendben, a színfalak mögött valószínűleg van némi elégedetlenség a finn hozzáállása miatt. Ez a véleménye a Sky Sports elismert szakírójának, Mark Hughesnak, aki szerint rossz vége lehet annak, hogy a finn pilóta folyamatosan elégedetlenkedik a kormányszervó miatt.

Az F1-be kétéves szünet után visszatért Räikkönen gyakorlatilag a téli tesztek óta elégedetlen a kormányszervóval, nincs olyan verseny, ahol a probléma ne kerülne elő. Legutóbb, a Monacói Nagydíjon a teljes első szabadedzést kihagyta a finn, mert kicseréltette autójában az alkatrészt, annak ellenére, hogy azt kifejezetten az ő igényei szerint gyártották le.

Hughes szerint Räikkönen vezetési stílusa pontos visszajelzéseket igényel a kormányműtől, mert így tudja kamatoztatni azt a képességét, hogy gyorsan ráérez a tapadási viszonyok változására. A szervórásegítés miatt a pontos visszajelzéseket nem könnyű biztosítani, a Lotus mégis megpróbálta: Monaco előtt három hétig fejlesztették az új alkatrészt, amit aztán Räikkönen egy ellenőrző kör után kiszereltetett az autóból.

“Jó lenne, ha Kimi minél előbb leülne a csapattal és beszélne erről a problémáról” – írta Hughes, utalva arra, hogy Räikkönen kényeskedése miatt elveszítheti a stáb jóindulatát. “Ha ez így megy tovább, nagyon megromolhat a viszony a felek között. Emlékezzünk csak rá: 2004-ben Jarno Trulli is azért került kényelmetlen helyzetbe a Renault-nál, mert rendszeresen nehezen teljesíthető kérésekkel állt elő a kormányszervóval kapcsolatban. A szerelők emiatt inkább Fernando Alonsót támogatták, aki nem panaszkodott annyit.”