A mezőny egyik klasszikus fizetős pilótájaként elkönyvelt Pastor Maldonado elismertsége óriásit ugrott két hete, amikor egy gyakorlatilag tökételes hétvégén hibátlan, higgadt versenyzéssel nyerte meg a Spanyol Nagydíjat, megszerezve Forma-1-es pályafutása első győzelmét, amely egyben csapata, a Williams első sikere is volt 2004 óta.

A venezuelai pilóta esetében azonban nagyjából tényleg csak három napig tartott a csoda, Maldonado az általa egyébként különösen “érzett” Monacóban két nap alatt lerombolta Barcelona pozitív hatását. A csütörtöki szabadedzéseken ugyan még versenyképesen ment, de a szombat délelőtti utolsó gyakorláson “ledobta a láncot”, előbb érthetetlenül nekiment a sauberes Sergio Perez autójának, majd egy körrel később összetörte a Williamst.

Az időmérőn a 9. lett, de az ütközés miatt tíz rajthelyes büntetéssel sújtották, a csapat pedig a úgy döntött, hogy kihasználja a helyzetet, sebességváltót cseréltek az autóban, ami további öthelyes hátrasorolást hozott.

Maldonado tehát az utolsó, 24. helyről rajtolt, de messzire nem jutott, ugyanis már a start után hátulról felöklelte Pedro de la Rosa HRT-jét, kiesett.

A pocsék hétvége ellenére a venezuelai nem volt túl önkritikus, elsősorban az autó további fejlesztését sürgette.

“Igazán csalódott vagyok, már a harmadik edzés után nehéz volt, de ilyen a versenyzés, néha jól alakul, néha nem. Szerintem lapozni kell és a következő futamra kell koncentrálni. Már beszélgettem a mérnökökkel a következő versenyről, igyekszünk nem elkövetni újra a hibákat, főképp nem az autót illetően, próbálunk javulni a műszaki oldalon.”

“Szerintem egyre versenyképesebbek vagyunk, Kanadában is az él közelében lehetünk, bízunk az autóban, bízom az embereimben, újra szeretnék jól menni!” – magyarázta az Autosportnak.

“A legjobb, hogy mostanra bízom magamban. Bízom az autóban is, a csapatban is, ez a munka gyümölcse. Keményen dolgoztam, hogy erősek legyünk, és most már jól is állunk. Még nem vagyunk a legjobbak, de nem vagyunk messze. Tovább kell dolgoznunk az autó egyes elemein, a csapattagok pedig keményen hajtanak is. Mindenünk megvan a további javuláshoz.”