Nagyrészt derült, száraz időben kezdődött a Forma-1 ékkövének számító Monacói Nagydíj, ahol az volt a kérdés, hogy jön-e a papírforma, a rajtrácsnak megfelelő sorrend marad-e nagyjából a végéig, vagy a kvalifikáción leggyorsabb, de a 6. helyre visszasorolt Michael Schumacher beváltja-e ígéretét, és megnyeri a futamot.

Webber szokásával ellentétben kimondottan jól jött el a startnál, Romain Grosjean azonban “hozta a formáját”, már a verseny legelején kiesett, a Ste Devote féktávján keresztbe fordult a pályán, miután előbb Alonsóhoz, majd Schumacherhez ért hozzá.

A mezőny végében Pedro de la Rosa és a sebességváltó-csere miatti öt rajthelyes büntetés miatt az utolsó helyről rajtoló Pastor Maldonado ütközött és búcsúzott. Rögtön a második körre bejött a biztonsági autó.


Elöl Webber vezetett, mögötte Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Felipe Massa, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Michael Schumacher, Nico Hülkenberg és Bruno Senna állt a pontszerző helyeken, és ez a 4. körben érkező újrarajtolásnál sem változott, sőt be is állt a mezőny, az első három különbsége fokozatosan nőtt, mögöttük pedig a Ferrarik szakadtak le egy kicsit.

Alonso a 18. körtől kezdett hatalmas lépésekkel visszazárkózni Hamiltonra, körönként fél-egy másodpercet hozott az angolon, a biztonsági autó utáni 20 körben más érdemleges nem történt. A 30. kör környékére lassan érkező esőt jósoltak.

Rosberg ezt nem várta ki, az élmezőnyből elsőként a 28. körre cserélt kereket, szuperlágyról lágyra váltott. Räikkönen eközben egyre inkább szenvedett, mögötte hatautós “Trulli-vonat” alakult ki, Schumacher egészen a finn nyakán volt.


Webber, Hamilton, Räikkönen Hülkenberg és Senna a következő körben járt a bokszban, Alonso eggyel később és ezzel bőven Hamilton elé is jött vissza, az elméleti 3. helyre került. Massa a 32. körben adta át az ideiglenes vezetést Vettelnek, aki viszont a többiekkel ellentétben a tartósabb, lágy keveréken rajtolt, tovább maradhatott kint, ő a továbbra is kiváró eső ellen versenyzett ekkor.

Räikkönen a 36 körben veszített egy pozíciót, amikor Sergio Perez a bokszutca bejáratánál nagyon későn vágott le, behúzott a finn elé, Nico Hülkenberg így kívülről elment mellette. A mexikói áthajtásos büntetést kapott.

A 38. körben elkezdett szemerkélni, de nem eredt el rendesen, Vettel kivárásos taktikája így kiválóan működött: 46 kört húzott le a lágyakon, az eső pedig nem érkezett meg. A címvédő Hamilton elé, a 4. helyre ért vissza, rajthelyéhez képest 5 pozíciót javított.

Webber, Rosberg, Alonso, Vettel, Hamilton és Massa teljesen együtt autózott, a hat pilótát 5-6-7 másodperc fogta össze. Schumacher viszont a 7. helyen már jó 20 másodperccel Massa mögött haladt.

A hétszeres bajnok a 60. kör környékén kezdett lassulni, a Mercedes a csapat szerint felszedett valami törmeléket, megsérült. Schumit a következő pár körben Jean-Eric Vergne és mindkét Force India is megelőzte, ki is ment a bokszba és vissza sem tért többet. Folytatódott a rémálom.

A 65-66. körben megint szemerkélni kezdett az eső, de nem erősödött, viszont folyamatosan csökkentette a tempót. A 70. körre az első öt pilótát centik választották el egymástól, csak Massa volt egy kicsit lemaradva. A győzelem még teljesen nyitott volt.


A stratégia szempontjából a Toro Rosso volt bátor, Vergne a 7. helyről intermediate gumikra cserélt a 72. körre.

Hátrébb Button és Perez is próbálta elvenni a 12. helyet Heikki Kovalainentől, de a finn nagyon keményen védte a Caterham számára aranyat érő pozíciót, az őt leköröző első hatost elengedte. Perez ezt kihasználva előzte meg végül. A Caterham első szárnya félig letört a csatákban, ki is kellett mennie a bokszba.

Az első hat végül hajszálnyi különbségekkel bevonatozott, senki nem kockáztatott már. 2010 után Webber újra megnyerte a Monacói Nagydíjat, a 2012-es idény pedig a hatodik különböző futamgyőztest hozta hat verseny alatt. Ez új rekord, soha nem történt még ilyen az F1 62 éve alatt.


Az ausztrál mögött Rosberg, Alonso, Vettel, Hamilton, Massa, Paul di Resta, Nico Hülkenberg, Kimi Räikkönen és Bruno Senna ért be a pontszerző helyeken az időutazásosan körmenetszerű futamon.

Az eső a díjátadó ceremónia után kezdett el szakadni.

A világbajnokság két hét múlva a Kanadai Nagydíjjal folytatódik.

Monacói Nagydíj, Monte-Carlo, 2012.05.27.