A 2012-es Forma-1-es idény első öt futama öt különböző győztest hozott, és könnyen lehet, hogy vasárnap délutánra ez a szám hatra nő. A példátlanul fordulatos év mindenképp izgalmas, de talán már izgalmasabb is a kelleténél, mondta a négyszeres bajnok Alain Prost Monacóban. Az egykori Renault-, McLaren-, Ferrari- és Williams-pilóta ezzel együtt elfogadja és üdvözli, hogy ez a jelenség megragadja a közönséget.

“Ha a magánvéleményemről van szó, igen, talán már túl kiszámíthatatlan. Az ember ismeri az F1-et, szeretné egy kicsit jobban érteni, hogy mi folyik, de az F1 mára megváltozott és a nézőközönség is. Nem lehet összehasonlítani azzal, hogy mi volt 10, 20 vagy 30 éve. Ma a közönség örül neki, ha nem azt látja, hogy mindig ugyanaz az autó és pilóta nyer. Manapság az számít a legrosszabb dolognak az F1 szempontjából, ha egy versenyző dominál” – mondta a négyszeres bajnok.

A pár évig csapattulajdonos-főnökként is tevékenykedő francia nagyon nem irigyli a csapatokat:

“Nekem nem tetszik ez a kiszámíthatatlanság, de megértem, hogy a nézőket ez vonzza, így jobban érdekli az embereket. Viszont ha a mérnökökre, a csapatokra gondolok, nekik kész rémálom lehet ez, egy kicsit már túlzás. De show tényleg van, ott a bizonytalanság, egyre többen nézik az F1-et, ami viszont jó.”

Prost szerint a mai viszonyok mellett  a versenyzőknek is alkalmazkodni kell, az ennyire ingadozó erőviszonyok mellett felértékelődik az egyenletes teljesítmény, sok kicsi sokra mehet a végén.

“Ha több a győzelmi esélyes versenyző, akkor stabilabban kell teljesíteni, másképp kell küzdeni, mintha egy nagy rivális lenne. A mostani idényben mindig gyűjteni kell a pontokat. Néha persze győzni is kell, de a lényeg az egyenletes célba érés.”

A kérdésre, hogy ő kit tart favoritnak idén, a legendás francia csak nehezen tudott választ adni, Kimi Räikkönent azonban kellemes meglepetésként értékelte:

“Az idény kezdetekor, az első futam előtt úgy gondoltam, ez Jenson Button éve lehet. Ma már nem igazán tudom. Jó, legyen Jenson, mert ő elég egyenletesen tud teljesíteni, de tényleg nem tudom igazán.”

“Nekem egy kicsit meglepetés Räikkönen. A mentalitása, a hozzáállása nagyon jó. Persze ma is ő Kimi, és szeretem is, ő nem játssza meg magát. Mindenki tudja, hogy ilyen, és ha ezt elfogadjuk, akkor maga a hozzáállása, a versenyzése cseppet sem rossz! Nem könnyű két év után visszatérni, még úgy sem, hogy közben ralizgatott. Egészen figyelemreméltó, ő lehet az év egyik meglepetése.”