Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone csütörtökön arról beszélt, hogy az összes csapattal sikerült megegyeznie a Forma-1-et 2013-tól 2020-ig keretbe foglaló szerződésről, a Concorde Agreementről.

Friss hírek már az új Concorde bizonyos részleteit is tárgyalják: a csapatok állítólag külön pénzt kapnak az aláírásért, a versenynaptár pedig 20 fölé bővülhet.

A Guardian arról ír, hogy a 12 alakulat között összesen 115 millió fontot (43 milliárd Ft) osztanak szét aláírási pénzként.

Ugyan a csapatok évek óta szeretnék elérni, hogy az F1 bevételeiből nagyobb arányban részesedjenek, úgy tudni, ezen a téren nem lesz jelentős változás: a teljes bevételek 47,5 százalékát osztják majd szét az év végén, de további 7,5 százalék oszlik majd szét a konstruktőri bajnokság első három helyezettje között, míg a Ferrari a történelmi érdemeiért garantáltan 5 százalékot kap minden idényben.

A csapatok esetleges kiszállásáról is szó van az új szerződésben: ha 715 millió dollár alá csökken az F1 bevétele, bárki szabadon távozhat. (Tegyük hozzá, hogy jelenleg ez több mint másfélszerese a kikötött összegnek, kb. 1,2 milliárd folyik be.) A Ferrarira ebben a tekintetben is külön feltétel vonatkozik, az olasz márka akkor is kiszállhat, ha a Forma-1 tulajdonosi köre változik és/vagy a sportág bevételei két éven belül 25 százalékkal csökkennek.

A bevételek csökkenésétől azonban nem nagyon kell tartani, sőt. Ahogy már korábban is írtuk, az új Concorde a versenynaptár további bővítését is taglalja, az új megegyezés szerint 20 fölé is emelkedhet a futamok száma, a 22-23 versenyes évad valós lehetőségnek tűnik, ez pedig sok-sok pluszpénzt hozhat.

“Megvan a lehetőség, hogy 20 futam fölé menjünk. Négy-öt helyszín is várakozik” – erősítette meg Ecclestone.