Montrealban több mint 100 napja folyamatosak a diáktüntetések, mivel a kormányzat az egyébként egész Észak-Amerikában legalacsonyabbnak számító felsőoktatási tandíjak emeléséről döntött. A tüntetések, demonstrációk többségükben békések, de éjszakánként kisebb csoportok össze-összecsapnak a rendőrökkel is.

A demonstrációk csitításában nem sokat segített, hogy a múlt héten elfogadták az ún. 78-as törvényt, amely nem drasztikusan ugyan, de korlátozza a gyülekezési jogot, pontosabban szigorítja a tüntetések bejelentésére vonatkozó előírásokat.

Mivel a diákmozgalom már három hónapja él, könnyen lehet, hogy “kibír” még két hetet, azaz a Kanadai Nagydíj idején is tartanak majd a megmozdulások. A hallgatói szervezetek egyike egyenesen ezt is reméli, ugyanis a verseny ellehetetlenítésével akarja nyomatékosítani az elégedetlenségét, írja a La Presse. Szavaik szerint “a káosz hétvégéjére” készülnek, szeretnék megzavarni a “szexista, elitista, környezetellenes” rendezvényt.

Ha valóban ez a céljuk, nem is lesz olyan nehéz dolguk, hiszen a Gilles Villenuve pálya egy szigeten van, az odavezető metróvonalakon és gyalogoshidakon akadályozni tudják a forgalmat, a céljukat el is érték.

Ha az újabb tárgyalásokra készülő kormányzat és a diákok képviselői nem egyeznek a következő egy-két hétben, a Forma-1-esek és a futamra érkező nézők a korábban megszokott barátságos, az F1-et városszerte ünneplő hangulat helyett erős rendőri jelenléttel, feszült légkörű éjszakákkal szembesülnek majd.