A Williams nyolcéves aszály megszakadását, Pastor Maldonado pedig F1-es karrierje első futamgyőzelmét ünnepelhette két hete a Spanyol Nagydíjon.

A venezuelai pilóta most Monacóban szeretné hasonlóan folytatni, azon a versenyhelyszínen, amellyel több okból is különleges a viszonya. A német Bild a hétvége előtt felidézte, hogy Maldonado örülhet, hogy egyáltalán ott van most a hercegségben, ugyanis 2005-ben, még a World Series by Renault-ban versenyezve olyan súlyos hibát követett el, hogy a futamszervező Monacói Autóklub örökös eltiltással akarta sújtani.

A fiatal versenyző akkor a sárga zászlókat figyelmen kívül hagyva elütött egy pályabírót, aki súlyosan megsérült, ezért kívánták ilyen keményen büntetni. Csakis tehetős édesapja közbenjárása mentette meg: az idősebb Maldonado ugyanis vállalta a sérült teljes kezelési költségeinek megtérítését. A pilóta végül négyfutamos eltiltással megúszta.

Maldonado azóta amolyan Monaco-specialistává vált, négy GP2-es idénye alatt két győzelmet és két második helyet szerzett, és még tavaly, a pocsék Williamsszel is erős pontszerző helyen haladt, mielőtt Lewis Hamiltonnal ütközött és kiesett. A venezuelai csütörtökön is jól ment a Monacói Nagydíj első két szabadedzésén, délelőtt és délután is az 5. idővel zárt.

“Idén nagyon jónak tűnik itt az autó, a mai etapokon versenyképesnek tűnt, elégedettek vagyunk. Kár, hogy délután nem mehettünk annyit, jó lett volna több adatot gyűjteni a gumikról, de még ott van azért a szombati harmadik edzés is. Imádom ezt a pályát, szerintem jó versenyünk lehet!” – mondta.

Csapattársa, Bruno Senna eléggé el volt maradva Maldonadótól, a brazil csak annak örülhetett, hogy ezúttal az első edzésen is ő vezethetett, nem kellett átadnia az autót a tesztpilótának, Valtteri Bottasnak:

“Nagyon jó volt mindkét edzésen vezetni, így lépésről lépésre tanulhattam. Jó pár éve volt már, hogy rendes versenyautót vezettem itt, ezért jól jött a plusz idő a pálya felidézéséhez. Haladgattunk, és bár a délutáni edzésbe belezavart az eső, azért sok kicsi sokra megy.”