Több hamvába holt projekt után tavaly nyáron merült fel újra az F1-ből 2009 óta hiányzó Francia Nagydíj felélesztésének terve, amelyet egyenesen a miniszterelnök, Francois Fillon támogatott és felügyelt.

2011 őszére már tulajdonképpen rendezettnek is tűnt a verseny sorsa, úgy volt, hogy 2013-tól a dél-franciaországi Paul Ricard pálya a Belga Nagydíjjal éves rotációban kerül majd be a naptárba, azonban a pénzügyi részletek véglegesítése elhúzódott. Bár Bernie Ecclestone pár hete már biztosként beszélt a Francia Nagydíj visszatéréséről, úgy tűnik, a politika azért mégiscsak beleszól az ügybe.

A Franciaországban megtartott elnökválasztások után Nicolas Sarkozy és vele együtt kormánya is távozott, az új elnök, a szocialista Francois Hollande adminisztrációja pedig nem kívánja egy az egyben átvenni a Francia Nagydíjat.

Az új sportminiszter, Valerie Fourneyron azt mondta, szeretnék átnézni a futammal kapcsolatos dolgokat, mielőtt rábólintanak a rendezésre.

“Az utóbbi időben figyelemreméltóan felpörgött ez az ügy. 2008 óta nem rendeztünk Forma-1-es versenyt, nem ellenezzük tehát a versenyt. De szeretnénk tudni, hogy az államnak mennyi pénzzel is kellene kisegíteni a futamot. A Paul Ricard-t illetően pedig komoly megközelíthetőségi kételyeink vannak. Nem elég csak tíz percet foglalkozni a kérdéssel!” – nyilatkozta az RMC.fr-nek a miniszter asszony.

“Nem garantált, hogy jövő évben már lesz Francia Nagydíj, de nem is vagyunk ellene” – szögezte le.

A Paul Ricard-ral kapcsolatos felvetést magyarázhatja, hogy a futam korábbi helyszíne, Magny-Cours is szeretné visszakapni a versenyt, a politikai széljárás pedig nekik kedvez, ugyanis Nevers környéke a második világháború óta folyamatosan szocialista bázisnak számít Franciaországban.