Két régi-új pilótával vágott neki az idei szezonnak a Lotus, Kimi Räikkönen mellé Romain Grosjeant szerződtette az alakulat. Eric Boullier csapatfőnök elismeri, hogy volt kockázat ebben a párosításban, hosszú belső egyeztetések után született meg a döntés, ami járt “némi fejfájással.”

Boullier szerint a csapat alapvetően nem változott a két pilóta érkezésével, de kicsit máshogy működik, mint korábban. Erre azért is szükség van, mert Räikkönen és Grosjean is érzékeny versenyzők, amit próbált tiszteletben tartani az istálló. Különösen a finnhez kellett alkalmazkodni.

“Kimi szerintem nagyon jól beilleszkedett” – mondta Boullier. “Minket egyetlen másik csapathoz sem lehet hasonlítani, önálló karakterünk van. Próbáljuk kívül tartani a politikát és azt adni pilótáinknak, amire szükségük van. Tudjuk, hogy Kimi nem szereti a PR-t és nem kedveli a médiát. Akkor miért zavarnánk ezzel? Persze, meg kell találnunk az egyensúlyt az ő és a szponzorok igényei között, de pontosan tudja, hogy igyekszünk minimalizálni a kötelezettségeit.”

“Kimi versenyző, a győzelemért megy, alig érdekli más ezen kívül. Kicsit olyan, mint egy vadállat, hagynunk kell, hogy úgy csinálja a dolgokat, ahogy szeretné. Nem kell megmondanunk neki, hogy mit tegyen, mert profi és elsősorban a pályán várunk tőle eredményt. Számára pech, hogy a szurkolók imádják, de a kötelezettségei minimálisak és ez így nagyon jól működik.”

Räikkönen nem első számú pilóta, a csapatban nincs vezér. “Ebben a csapatban korábban mindig egy versenyzőt favorizáltak, de ez megváltozott, ez már a múlt. Két gyors pilótát akarok, mert így kerülhetünk előre a konstruktőri versenyben, szóval a státuszuk azonos. Természetesen Kimi a maga tapasztalatával, karakterével és személyiségével egyfajta vezér, de valójában csak több figyelem szegeződik rá. Azért nem felejthetjük el, hogy Romain 12. versenyén van túl, míg Kimi 160 környékén jár.”

“Ők ketten nagyon különbözőek és nem hiszem, hogy valaha együtt szeretnének nyaralni menni. De nem is kell barátoknak lenniük, bár ez csak az én véleményem. Amit várok tőlük, hogy tiszteljék egymást és soha ne felejtsék el, hogy a csapatért dolgoznak. Mindketten tudják, hogy egyiküket sem fogjuk a másik kárára favorizálni, rajtuk áll, hogy jó időmérő után jó versenyeredményük legyen. Ehhez egyenlő feltételeket kapnak tőlünk.”