2011 végén a Red Bull kisebbik csapata mindkét addigi pilótáját elküldte, hogy helyet csináljon az utánpótlás-nevelés újabb tagjainak. Míg Sebastien Buemit a Red Bull Racing átvette tesztpilótaként, az alig 22 éves Jaime Alguersuari F1-es munka nélkül maradt.

Legalábbis egy ideig, hiszen mostanra már a BBC rádiós szakkommentátora és ami még lényegesebb, a Pirelli fejlesztőpilótája lett, biztos is benne, hogy 2013-ban újra a rajtrácson lesz.

“Még csak 22 éves vagyok, csúcsformában, egyre világosabb, hogy a Toro Rossonál nem sportszempontokon alapult az elküldésem, hanem olyan okai voltak, amelyekbe nem  is akarok belemenni” – mondta.

“De ez életem legjobb éve! 100 százalékosan biztos, hogy 2013-ban visszatérek a mezőnybe. A Pirellinél végzett munka után értékes tudás birtokosa leszek. Tudtam, hogy ez egy szükséges átmeneti lépés, elégedett vagyok.”  

“Ha elmentem volna tesztpilótának egy csapathoz, most semmi lehetőségem nem lenne. Így viszont egy olyan terméket fejlesztek, amelyet senki nem ért, pedig kulcsfontosságú a Forma-1-ben. A legjobb helyen vagyok! Azért választottam a Pirellit, mert tudtam, hogy a gumi lesz a legfontosabb tényező az F1-ben. Tudom, hol állok és azt is tudom, hol leszek jövőre” – magyarázta magabiztosan a spanyol.