A 2012-es idény a Spanyol Nagydíjon sem cáfolta meg kiszámíthatatlan, újabb és újabb meglepetéseket hozó jellegét, hiszen a Williams Pastor Maldonado nagyszerű versenyzésének köszönhetően nyolc év után újra futamot nyert.

A tavaly katasztrofális mélységbe csúszó patinás alakulat idén már erősen kezdett, és ugyan a győzelemre senki nem fogadott volna, most, hogy megvan, természetesen megnőtt az étvágy. Maldonadót a siker után arról kérdezték, hogy vajon a bajnokságban is szerepet játszhat-e ezután a Williams, a venezuelai pedig nem zárt ki semmit:

“Egy kicsit le vagyunk maradva a pontok tekintetében Fernandótól és Vetteltől, de folytatjuk a munkát. Egyelőre nem mi vagyunk a legerősebb csapat. Az autó most elég jónak tűnt, de még foglalkoznunk kell néhány részlettel, de bármi lehetséges. A különbségek nagyon kicsik, én elég jól vezetek, a csapatnál jó hangulat, bízunk az autóban, szóval bármi lehetséges!”

“Természetesen igyekszünk a legjobbat nyújtani, szeretnénk még további futamokat nyerni, többször a dobogóra állni. Nagyon örülök, mert a csapat jó ideje nem nyert futamot, szóval nagyszerű pillanat ez! Remélem, hogy lesz még folytatása!”

Maldonado okkal reménykedik, hiszen a következő futam a Monacói Nagydíj lesz, ő maga pedig az alacsonyabb kategóriákban kimondott Monaco-specialistának számított, sőt még tavaly a Williams történetének leggyengébb évében is a 6. helyen ment a versenyen, mielőtt egy Lewis Hamiltonnal történt ütközés miatt kiesett volna.

“Azt hiszem, jó esélyünk lesz egy újabb erős szereplésre! Ami a versenyzést illeti, én mindent beleadok majd. A csapat dolgozik az autón, így kellene folytatnunk. Fejleszteni az autót, hiszen az egyenletes teljesítmény lesz a kulcs az idei bajnokságban.”

A csapatnál az elnök, Adam Parr távozása óta aktívabb vezetői szerepet vállaló résztulajdonos, Toto Wolff óvatosabban beszélt, szerinte annyira kiszámíthatatlan az idény és egyelőre annyira homályosak ennek okai, hogy nem érdemes a győzelmekről álmodni.


“El tudnám ezt viselni, tetszik! De azt hiszem, nem várhatjuk, hogy mindig ilyen eredményeink lesznek, vagy azt, hogy ezután állandóan favoritok leszünk. Malajziában a Saubert láthattunk nagyon versenyképesnek, Rosbergnek Kínában volt nagy versenye, most pedig mi kerültünk sorra. Érdekes helyzet, a mérnököknek rá kell jönni az okokra.”

“Az viszont egyértelmű, hogy ez az eredmény nagy lökést ad a csapatnak, növeli az önbizalmat, a motivációt. Pastort és Brunót is felpörgeti” – magyarázta az osztrák.

“Reális hozzáállással nem érdemes a győzelemről álmodozni. Láttuk, hogy a különböző futamokon különböző csapatok nyertek, volt már az élen a Mercedes, aztán visszacsúszott. Hogy a gumik megfelelő működési tartományának eltalálása-e a kulcs vagy több tényező kombinációja, ezt még ki kell elemezni. De én nem álmodtam győzelemről, még az időmérő után sem. A cél az volt, hogy higgadtan hozzunk a pontokat. Pastor is ezt a cél tűzte ki délelőtt, nem hajtott őrülten a futamgyőzelemért.”