Spanyolország 2008 óta két Forma-1-es futamnak adott otthont, miután a barcelonai Spanyol Nagydíj mellé a valenciai utcai pályán rendezett Európa Nagydíj is bekerült a versenynaptárba.

Az elmúlt években azonban mindkét helyszín pénzügyi nehézségekkel küszködött, Barcelona és Valenciai kidőlése is felmerült, végül kompromisszumként a két helyszín évenkénti rotációja lett a legvalószínűbb megoldás.

Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone már jó néhány hete azt mondta, hogy ez meg is valósul, tegnap pedig hivatalosan is megerősítette, hogy 2013-tól indul a forgás. Jövőre Barcelona kapja a futamot, míg 2014-ben Valencia következik.

Valencia kimaradása egyben azt is jelenti, hogy 1998 után újra nem lesz Európa Nagydíj nevű verseny. ’99-től a 2007-ig a két németországi futam közül a nürburgringi viadal viselte ezt a címet, de azóta a fentihez hasonló rotációban a Német Nagydíjon osztozik Hockenheimmel. Hogy Valencia a jövőben megtartja-e az Európa Nagydíjat, vagy a Spanyol Nagydíj vándorol-e a két helyszín között, egyelőre nem tudni.