A Spanyol Nagydíj harmadik szabadedzése továbbra sem fedte fel, hogy valójában mi várható az időmérőn, az eredmények nagy keveredést mutatnak.

A napsütéses délelőtti gyakorlás nagy részében a sauberes Sergio Perez állt az élen, majd a Williams venezuelai pilótája, Pastor Maldonado vette át a vezetést egy igen szép idővel, amelyen csak az utolsó körén tudott javítani Sebastian Vettel.

A fentiek azért nem jelentik feltétlenül azt, hogy a Williams és a Sauber is a pole-ért küzd majd délután, ugyanis több nagyobb név sem mutatta meg, mit is tud igazán. Lewis Hamilton és Michael Schumacher például csak a 16-17. idővel zárt, a mclarenesnek különösen problémásan alakulat az edzése. Előbb kormánykereket kellett nála cserélni, majd később a gyorsnak szánt körein forgalom akadályozta, pedig a szektoridők alapján esélye volt az élre ugrani.

Vettelnek sem volt sima a délelőttje, az autóját szét kellett szedni, egy az ülés alatti alkatrész szorult cserére. A legrosszabbul Romain Grosjean járt, a lotusos franciánál az üzemanyagrendszer hibásodott meg, gyakorlatilag nem vezethetett. Öröm az ürömben, hogy ennél jobb helyen nem is történhetett volna, hiszen a barcelonai pályát a pilóták és a csapatok is úgy ismerik, mint a tenyerüket, a tanulás és az adatgyűjtés fontos, de nem annyira, mint egy ritkán látogatott helyszínen.

A pole-t az elmúlt két évben mindkétszer a Red Bull, pontosabban Mark Webber szerezte meg, hogy sikerül-e a triplázás az ausztrál, vagy legalábbis a csapat számára, az a 14 órakor kezdődő kvalifikáción derül ki.

Spanyol Nagydíj, 3. szabadedzés, Barcelona, 2012.05.12.