Évek óta nem találkozhattunk amerikai pilótával a Forma-1-ben, a hétvégi Spanyol Nagydíjon a húszéves Alexander Rossi töri meg a jeget. A kaliforniai pilóta az első szabadedzésen kap lehetőséget a Caterhamtől, Heikki Kovalainen autójába ülhet be.

Az F1 utolsó amerikai versenyzője Scott Speed volt, akitől öt évvel ezelőtt vált meg a Toro Rosso. Rossi már 2009-ben tesztelt a BMW Saubernél, majd tavaly a még Lotus néven futó Caterhamnél, hivatalos edzésen azonban most bizonyíthat először.

“Ez az igazi F1-es debütálásom, hivatalos edzésen, a valódi versenyzők és az összes versenymérnök jelenlétében vezethetek” – nyilatkozta Rossi. “Mindenki őszintén kíváncsi lesz a visszajelzéseimre, amelyek befolyásolják az autó versenyre való beállítását is. Nagyon izgatott vagyok a lehetőség miatt, ugyanakkor kicsit idegesen várom a hétvégét, úgy érzem, van rajtam egy kis nyomás.”

“A tesztkorlátozás miatt ritkán lehet ilyen lehetőség jutni, a világon semmilyen más olyan sorozat nincs, amelyben fel lehet készülni a Forma-1-re. Ez egy teljesen más világ, nemcsak az autók, hanem a csapatok működése miatt is.”

Mark Smith technikai igazgató nem aggódik Rossi bemutatkozása miatt. “Rossi először lesz velünk, alig várjuk, hogy együtt dolgozhasson velünk ezen a hétvégén” – mondta Smith. “Abu-Dzabiban, a tavalyi újoncteszten nagyszerű munkát végzett, biztos vagyok benne, hogy pénteken is jól teljesít majd.”

A péntek délelőtt pihenő Kovalainen szerint fontos lesz az időmérő Barcelonában. “Ezen a pályán mindent tökéletesen kell csinálni” – fogalmazott Kovalainen. “A szurkolók számára sokszor csendes a verseny, mert a pályán nehéz előzni. Ez az időmérőt még fontosabbá teszi, szombatra mindent össze kell raknunk.”

Vitalij Petrov jól ismeri a Circuit de Catalunyát és szeret is versenyezni rajta. “A jól sikerült mugellói teszt után örömmel versenyzünk újra” – így Petrov. “2009-ben, a GP2-ben dobogóra állhattam itt, és ugyan ez most nincs elérhető közelségben hozzánk, próbáljuk megismételni idei jó teljesítményeinket.”