F1: A Pirelli cáfolja a kulcsszerepet 1
F1: A Pirelli cáfolja a kulcsszerepet 2

F1: A Pirelli cáfolja a kulcsszerepet

F1: A Pirelli cáfolja a kulcsszerepet

F1: A Pirelli cáfolja a kulcsszerepet 5
F1: A Pirelli cáfolja a kulcsszerepet 6
Fotó megosztása:
A Pirelli tavalyi beszállásakor az F1-ben korábban használt Bridgestone-oknál jóval gyorsabban elhasználódó gumikat hozott, amelyek meg is keverték a futamokat, legalábbis kezdetben. A csapatok aztán kiismerték a gumikat, kialakultak az optimális stratégiák, így az olasz gyártó 2012-re újra módosított a keverékein.

Az első négy futam azt mutatja, hogy elég eredményesen, hiszen az eltérő helyszíneken és körülmények mindig másnak sikerült kihoznia a legtöbbet a gumikból, azonban kezd úgy tűnni, hogy a helyzet egy kicsit frusztrálja is a csapatokat-pilótákat, egyre többen beszélnek arról, hogy minden a Pirelliken múlik.

A gyártó motorsportfőnöke, Paul Hembery visszautasítja ezt, szerinte a Forma-1 a legjobbak küzdelméről szól, így elvárható, hogy tudjanak alkalmazkodni a mindenki számára ugyanolyan gumikhoz, és akiknek egyebek mellett ez is a legjobban sikerül, az lesz a győztes.

“Az idény eddig fantasztikusan alakult, négy különböző győztes volt, négy pilóta vezette a bajnokságot. Sose volt ilyen szoros a verseny, és ennek egyik oka épp az, hogy mindenki ugyanolyan eséllyel indul a gumik tekintetében” – mondta az Autosportnak. “Rajtuk múlik, hogy a legtöbbet hozzák ki belőlük. A Forma-1 mindig is meritokrácia volt, végül mindig a legjobb mérnökök és pilóták jutnak a csúcsra.”

“Sima ügy lenne örökéletű gumikat gyártanunk és akkor a top10 rajtoló lenne a top10 helyezett a verseny végén. De senki nem akar ilyen unalmas körmeneteket” – szögezte le a mérnök.

A Lotus-főnök másokhoz hasonlóan nem tagadja a gumik fontosságát, azonban Eric Boullier arra figyelmeztet, hogy nem szabad csak ebben elveszni.

“Kulcsfontosságú, hogy megfelelően tudjuk használni a gumikat, nincs értelme néhány tizedet érő aerodinamikai fejlesztést hozni, ha a gumikat nem értjük és emiatt jóval többet veszítünk. De ettől még fejleszteni kell az autót, ha az élmezőnyben akarunk lenni” – mondta a francia, hozzátéve, hogy a Pirellik szerepe azért nem kritikusan meghatározó. “Nem az, de ettől még meg kell értenünk a működésüket, ki kell hozni belőlük a legtöbbet és a lehető leghosszabb élettartamot kell kisajtolnunk belőlük.”