A Force India négy csapattagja szerda éjszaka élt át ijesztő pillanatokat, amikor kisbuszukkal a pályáról a fővárosban, Manamában lévő szállójukba tartottak, de az úton elakadtak és az autó mellett egy Molotov-koktél landolt. A zavargókkal szembeszálló rendőrök által bevetett könnygáz is beszivárgott az autóba, ami tovább keserítette a szerelők helyzetét.

A Force India két csapattagja haza is utazott az eset után, a csapat pedig úgy döntött, hogy kihagyja a pénteki második szabadedzést, korábban távozik a pályáról, hogy még sötétedés előtt visszatérhessenek a szállásaikra.

A pályán ma kiderült, hogy a Sauber tagjai is hasonló incidenst éltek át csütörtök éjszaka, a csapat egyik autója felé maszkokat viselő, Molotov-koktéllal “felszerelt” emberek rohantak, de a sofőr beletaposott a gázba és sikerült elmenekülniük.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egy héttel ezelőtt arra hivatkozva erősítette meg a Bahreini Nagydíj megtartását, hogy az F1-esek biztonságban lesznek a közel-keleti királyságban, de mostanra nyilvánvaló, hogy ez nem így van. A rendszerellenes tüntetők a hétvégére egyre fokozódó aktivitást ígértek, a ma este-éjszaka lehet az eddigi legkockázatosabb, ugyanis az előző hetekben is a pénteki imák után voltak a legjelentősebb megmozdulások, zavargások.

Az F1 ura, Bernie Ecclestone is megszólalt a bahreini paddockban, de ő hangsúlyozta, hogy bízik a biztonságban, és amúgy sem áll módjában lefújni a versenyt.

“Én nem tudom lefújni a futamot, a verseny sorsa nem rajtunk múlik. Itt vagyunk, szerződésünk van arra, hogy itt legyünk. A nemzeti sportszövetség kérheti csak a törlést az FIA-tól, ha akarja” – mondta, hozzátéve, hogy nem érti a Force India túlzott aggodalmát.

F1: A Saubert is megtámadták 1
F1: A Saubert is megtámadták 2

F1: A Saubert is megtámadták

F1: A Saubert is megtámadták 10
F1: A Saubert is megtámadták 11
F1: A Saubert is megtámadták 12
F1: A Saubert is megtámadták 13
F1: A Saubert is megtámadták 14
F1: A Saubert is megtámadták 15
F1: A Saubert is megtámadták 16
Fotó megosztása:
F1: A Saubert is megtámadták 17


“Kérdezték őket, hogy szeretnének-e nagyobb biztosítást. Nem tudom, hogy valami okból külön őket szemelték-e ki, nem tudom, remélem, hogy nem, más csapatnak úgy tűnik nincs ilyen problémája. Lehet, hogy kaptak valami üzenetet, tényleg konkrétan rájuk hajtanak valamiért, az is lehet, hogy semmi köze ennek Bahreinhez és valami más van a háttérben” – magyarázta, figyelmen kívül hagyva a sauberes esetet.

A kisember az újságíróknak is odaszúrt: “Maguk ezt imádják! Legjobb lenne egy földrengés vagy valami hasonló, arról aztán írhatnának! Mindig kell valami sztori, valami jó sztori. Ha pedig nincs, hát kitalálnak valamit. Mindig ez van.”

A pályán délután megjelent a verseny atyjának számító trónörökös, Salman bin Hamad al Kalifa is, aki leszögezte, hogy a Bahreini Nagydíj lefújása nem opció: “Teljes mértékben garantálom, hogy bármilyen problémák is legyenek, a célpont nem a Forma-1. Úgy gondolom, hogy a futam lefújása csak a szélsőségeseket erősítené” – jelentette ki.

Természetesen nem csak a pályán kívül, hanem azon is zajlottak a dolgok ma, a második szabadedzés eredményei itt olvashatók!