Míg a hét elején csak békés demonstrációk keretében tiltakoztak a helyik a rezsim kirakatrendezvényének számító Bahreini Nagydíj megtartása ellen, szerdán már két komolyabb incidens is történt. Egy kiállításon a tüntetőket kemény eszközökkel oszlatták a rendőrök, majd este a Force India négy tagját a pályáról a városba szállító autó mellett landolt egy Molotov-koktél. A silverstone-i alakulat két tagja haza is utazott azóta.

Bár a jelek egyértelműen azt mutatják, hogy a biztonság nem 100 százalékos, a versenyzőket összefogó szakszervezet, a GPDA elnöke, Pedro de la Rosa igen óvatosan és diplomatikusan beszélt a pilóták álláspontjáról:

“Nem aggódunk. Az álláspontunk az, hogy mi nem tudunk eleget a bahreini helyzetről, hogy határozott véleményünk lehessen, így azokra hagyatkozunk, akik alaposan megvizsgálták a dolgokat, azaz az FIA-ra. Mi nem ismerjük a részleteket. Bízunk bennük, így lehet a legjobban elkerülni a vitát és botrányt. Mi sportolók vagyunk, a pályán kell szerepelnünk, pont.”

A spanyolt természetesen a Force India csapattagjaival történt incidensről is kérdezték:”Természetesen nem biztonságos, ha ilyesmi megtörténhet, de nem tudok erről eleget ahhoz, hogy nyilatkozhassak.”

A Molotov-koktélos esetet az autóban ülő négy Force Indiá-s sértetlenül megúszta, és folytatják is a munkát, de két csapattársuk úgy döntött, hogy nem kockáztatnak, inkább visszautaztak Nagy-Britanniába. A helyzetről a Force India skót pilótáját, Paul di Restát is kérdezték:

“Biztonságos-e Bahrein? Nehéz kérdés, nem igaz? Biztos vagyok benne, hogy mindenkit foglalkoztatnak a történtek. Nem beszéltem a csapat összes tagjával, de egyértelműen jelen van az aggodalom és egyesek erősebben érzik, mint mások. Ami engem illet, én elég semleges vagyok, így voltam ezzel az elmúlt pár hétben is, de valóban feszültek most a dolgok. Még csak a versenyhétvége elején járunk, mindenki itt van és ha lesz futam, akkor én versenyezni akarok.”

“Megértem, hogy mindenkinek megvannak a saját érzései, az embereknek van családjuk. Nem tudom, hogy őket mi vezette erre a döntésre, mindenesetre szerencsétlen fordulat és érzékelhető hatása van a csapatban” – mondta a két hazautazó csapattagról.

F1: A pilóták egyelőre nem félnek 1
F1: A pilóták egyelőre nem félnek 2

F1: A pilóták egyelőre nem félnek

F1: A pilóták egyelőre nem félnek 10
F1: A pilóták egyelőre nem félnek 11
F1: A pilóták egyelőre nem félnek 12
F1: A pilóták egyelőre nem félnek 13
F1: A pilóták egyelőre nem félnek 14
F1: A pilóták egyelőre nem félnek 15
F1: A pilóták egyelőre nem félnek 16
Fotó megosztása:
F1: A pilóták egyelőre nem félnek 17


“Az irányelveink pillanatnyilag ugyanazok, mint máskor, és szerintem ezután is ugyanúgy folyik majd a munka. Úgy tudom, a csapatok is együttműködnek egymással, megosztjuk az információkat. Egyelőre a normális kerékvágásban mennek a dolgok, és nem hiszem, hogy a tüntetők ártani akarnának nekünk.”

“Akiktől az információkat kapjuk, azt mondják, csak tüntetésekről van szó, én pedig remélem, hogy jól látják a dolgokat. Persze mindenki maga tudja, mit akar, ha valaki kényelmetlenül érzi magát, akkor cselekszik – a mi két dolgozónk is így tett. Én pillanatnyilag nem érzem magam kényelmetlenül, de az is igaz, hogy nem vagyok itt elég régóta ahhoz, hogy pontosan lássam a helyzetet” – magyarázta a skót.

Csapattársa, Nico Hülkenberg a BBC-nek nyilatkozva élesebb véleményt fogalmazott meg, az FIA-ra és a versenyszervezőkre utalva azt mondta, hogy “nem kellett volna minket ilyen helyzetbe hozni”.

Felipe Massa csütörtökön leszögezte, hogy részéről nincs probléma a  futam megrendezéséről, ő “a versenyért érkezett”, a lotusos Romain Grosjean pedig azt mondta, hogy “nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk a helyzetet, de mi sportolók vagyunk, nem politikusok”. Csapattársa, Kimi Räikkönen szerint minden teljesen rendben van.

“Semmi gondom Bahreinnel, minden ugyanolyan, mint amikor utoljára itt voltam. Mindenki indul a versenyen, részemről minden oké. nekem ez is csak egy versenyhétvége, semmi különbség. Nincs problémám a biztonsággal” – állította a Jégember.

F1: A pilóták egyelőre nem félnek 18


Amikor Jenson Buttont kérdezték a bahreini helyzetről, a 2009-es bajnok egyáltalán nem akart a témával foglalkozni:

“Nem fogok részletekbe bocsátkozni. Itt most versenyzőként adok interjút, és csakis az autóversenyzésről fogok nyilatkozni. Az a lényeg. A külső dolgokról nem fogok beszélni, mert nem ezért vagyok itt. Ideültek elém egy diktafonnal, de vajon ha nem az F1-ben versenyeznék, kérdeznének-e erről? De ha még kérdeznének is, akkor sem tudnék válaszolni” – mondta az angol, akinek csapatát felerészben a bahreini állam birtokolja a Mumtalakat befektetési cégen keresztül

Michael Schumacher szintén elzárkózott az érdemi választól: “Elnézést, de ebből ki akarok maradni. Csak annyit mondok, hogy nem akarom a sportot a politikával keverni, én a sport miatt vagyok itt.”

A ferraris Fernando Alonso a Force Indiá-sok esete alapján annyit volt hajlandó mondani, hogy a biztonság tekintetében az FIA-ra hagyatkozik:

“Nincsenek meg az elégséges információim, hogy válaszolhassak. Őszintén szólva semmi újat nem tudok mondani. Itt vagyunk, mert azok, akik az összes információval rendelkeznek, azaz az FIA így döntött. Mi az ő instrukcióikat követjük. Ha itt vagyunk, akkor az azért van, mert úgy gondolják, hogy biztonságban vagyunk.”

F1: A pilóták egyelőre nem félnek 19


A címvédő Sebastian Vettel hajlandó volt egy kicsit hosszabban beszélni, de ő is igyekezett a legkevesebbet mondani.

“A paddockban egyáltalán nincs gond. A pályán kívül talán van kockázat, de kockázat mindenütt van, bárhova megyünk. Gondoljunk csak Brazíliára, az sem épp egy jó hely bizonyos környékeken. De a biztonság nem probléma, holnap, amikor elkezdődnek az edzések, akkor már úgyis az igazán fontos dolgokkal foglalkozunk, a gumihőmérséklettel, az autókkal.” 

A kérdésre, hogyha az ő autóját is megdobnák egy Molotov-koktéllal, hazamenne-e, így felelt:

“Nem tudom, sosem történt még velem ilyen és remélem, nem is fog. Én nem láttam gyújtóbombás embereket. Nem tudom, szerintem nem ilyen rossz a helyzet. Nagy a felhajtás, de ezért is lesz jó elkezdeni a munkát.”

Az idén ugyan már nem az F1-ben szereplő, de korábban a pilóták szervezetét elnöklő, minden idők legtapasztaltabb Forma-1-eseként igen nagy tekintélyű Rubens Barrichello a TotalRace.comnak mondta el véleményét.

F1: A pilóták egyelőre nem félnek 20


Barrichello előbb visszautasította a Vettel által Bahrein és Brazília között vont párhuzamot, majd elmagyarázta, hogy szerinte miért nem állnak ki egységesen a pilóták és mondják azt, hogy nem fognak versenyezni: “Szerintem borzalmas Bahreint Brazíliához hasonlítani! Teljesen más helyzet, nálunk nincs háború (sic!).”

“Egyetértést teremteni a világon mindenütt lehetetlen. A bajnokok, a jól szereplő pilóták szabadon dönthetnek, de azok, akik életük lehetőségét kapták a Forma-1-ben, hogyan mehetnének oda a csapathoz és mondhatnák, hogy nem fognak versenyezni? Nagyon nehéz helyzet. Nagyon nehéz teljes egyetértést elérni. Bár amikor én voltam GPDA-elnök, azért sikerült sok döntést keresztülvinni.”