Az elmúlt években többször is felmerült, de igazi lendületet csak tavaly kapott az Argentin Nagydíj feltámasztásának ötlete. A verseny utoljára 1998-ban szerepelt az F1-ben, tavaly óta azonban három lehetséges helyszín is felmerült.

Elsőként a Zarate mellé tervezett új versenypálya, a Velociudad vezetői jelentették be, hogy szívesen rendeznének F1-es versenyt is, felmerült a főváros Buenos Aires utcáin rendezendő futam ötlete és a Buenos Airestől 400 km-re fekvő tengerparti üdülőparadicsom, Mar del Plata is.

Úgy tűnik, az utóbbi most már befutónak tekinthető, mert ezt februárban ezt a helyszínt említette az elnök asszony, Cristina Fernandez de Kirchner, az olasz Autosprint pedig ugyancsak Mar del Platáról ír most és még az idegenforgalmi minisztert is idézi, aki igen határozottan a 2013-as rendezésről beszél.

“A kormányzat örömmel áll elébe az Argentin Nagydíj rendezésének, amely népszerűsítheti az országot. Májusban az összes érdekelt fél alá is írja a három évre szóló szerződést” – állította Carlos Enrique Mayer.

Az olasz lap ezzel együtt leszögezi, hogy a versenynaptár 2013-ra sem bővül, 20 futamos marad az idény, így mindenképp csereberére lesz szükség. Jövőre rendezik az első New Jersey-i utcai versenyt és ha Mar del Plata is beszáll, akkor értelemszerűen két mostani futamot kellene ejteni.

Az Autosprint logikusan egyik kiesőként a szinte biztosan évi rotációra váltó két spanyolországi pálya egyikét, Valenciát említi, míg a lap másik jelöltje a 2011-ben bemutatkozott Dél-Korea, állítólag ugyanis a szervezők nem tudnak fizetni Bernie Ecclestone-nak.

Az utóbbi felvetéssel kapcsolatban azért érdemes megjegyezni, hogy korábban tényleg komoly forráshiányról szóltak a hírek, de pár hete koreai források nagy örömmel kürtölték szét, hogy a versenyszervezőknek sikerült igen előnyös árat kialkudniuk Ecclestone-nál, így a Korea Nagydíj jövője biztossá vált.

Ha Koreával kapcsolatban az utóbbi igaz, akkor nyilván érdemes másfelé nézelődni, a megoldás pedig adja magát: a tavaly már törölt és idén szintén egyre inkább afelé tartó Bahreini Nagydíj jövőre talán már nem kap harmadik esélyt…