F1: Harc a Francia Nagydíjért 2 A Forma-1-es Francia Nagydíjat 2008-ban rendezték meg a Nevers melletti Magny-Cours-ban, a pálya pénzhiány miatt kiesett, igaz, az F1-es szereplők nem is kedvelték túlságosan, mert a helyszín a “semmi közepén” volt, a szállások, a turisztikai infrastruktúra sem mennyiségben, sem minőségben nem elégítette ki a száguldó cirkusz igényeit.

A Francia Nagydíj feltámasztására több terv is született az elmúlt években, de komoly lendületet csak tavaly nyáron kapott az ügy, amikor a miniszterelnök, Francois Fillon személyen állított fel egy ezzel foglalkozó munkacsoportot. Innen már jól haladtak a dolgok, elvileg csak egy 2 millió eurós lyukat kell betömni a költségvetésben, hogy 2013-tól a Belga Nagydíjjal évente váltakozva újra megtartsák a versenyt.

Helyszínként eddig a dél-franciaországi Le Castellet-ben fekvő Paul Ricard pályáról volt szó, Fillon a múlt hétvégén maga is látogatást tett ott, hogy demonstrálja az ügy melletti kiállását.

Úgy tűnik azonban, hogy még Magny-Cours-ban sem mondtak le a futamról. Már korábban is érkeztek hírek arról, hogy a pálya mellett komoly beruházással szabadidő-központot, vidámparkot és az ezeket kiszolgálni képes szállodákat építenek, most pedig be is jelentkezett a pálya.

“Mi is esélyesek vagyunk a Francia Nagydíjra! Meglep, hogy az ezzel foglalkozó kormánybiztosi munkacsoport csak a Paul Ricard-t tartja az egyetlen lehetőségnek és ránk nem is gondoltak, nem is kerestek minket” – nyilatkozta a L’Equipe-nek a pálya ügyvezető igazgatója, Serge Saulnier.

Magny-Cours aktivizálódásának időzítését egyébként a francia belpolitikai helyzet magyarázza: április 22-én elnökválasztást tartanak, amelyen a jobboldali Nicolas Sarkozy – és vele miniszterelnöke, Fillon – kieshet a hatalomból. A fő kihívó a szocialista Francois Hollande, a nevers-i régió pedig az elmúlt évtizedekben mindig is a szocialista elkötelezettségű volt, így a baloldali elnök megválasztása valószínűleg gyorsan Magny-Cours felé lendítené az állam “rokonszenvét” a Fillon által preferált Paul Ricard helyett.

A magny-Cours-i pálya tulajdonosai között egyébként ott van az 1976-96 között között működő F1-es Ligier-csapat alapítója és főnöke, Guy Ligier is, aki nem titkolja, hogy maga is lobbizik a nagydíj megszerzéséért.

“Igyekszem besegíteni. Többször is beszéltem Bernie-vel (Ecclestone) telefonon, barátként kikértem a véleményét. Beszéltünk a környékbeli szállodákról is. Ő azt mondta, hogy Guy, tudom, hogy képben vagy! Nekem az az érzésem, hogy Bernie addig nem ír alá semmilyen szerződést, amíg ki nem derül a választás eredménye. Őszintén mondom, szerintem még nem veszett ügy Magny-Cours!” – idézte a L’Equipe az F1 urával pontosan egykorú, 82 éves Ligier-t.