A Lotus F1 E20-asa ugyan figyelemreméltóan teljesített az első, jerezi teszten, de a fekete-arany járgány gyakorlatilag nem mutatkozott a múlt héten Barcelonában, mivel rögtön az első körök után világossá vált, hogy gond van a kasztnival.

A múlt heti tesztről visszavonultak, Enstone-ban rohammunkában igyekeztek kijavítani az autót. A technikai igazgató, James Allison szerint sikerrel:

“Természetesen négy tesztnap elvesztése egyáltalán nem ideális, ebben az időszakban minél több kilométerre lenne szükség, minden csapatnál így van ez. Ezzel együtt okunk van bizakodni. Először is Jerezben sok problémamentes kört mentünk, jól kiismertük az autót. Néhány Jerezben felfedezett apróságot ki kellett javítani, ezek az alkatrészek pedig még nem is voltak meg a múlt héten. De csütörtökön már az újratervezett alkatrészekkel megyünk majd” – mondta a mérnök.    

“Barcelonába vadonatúj kasztnit, az E20-02-est vittük. A kedden reggel elvégeztük a felvezetőkört, majd Romain (Grosjean) nekivágott az első aznapi etapnak. Amint az első kanyarnál fékezett, éreztük, hogy valami nincs rendben. Szólt a rádión, hogy nem folytatja, azonnal vissza is jön a bokszba. Rögtön láttuk, hogy a gond az első felfüggesztés hátsó keresztlengőkarjával van” –  mesélte Allison, hozzátéve, hogy intenzív munkával elvégezték a javítást, új töréstesztre nem volt szükség, de az autó egy kicsit, egy kilogrammal nehezebb lett.

A csapat holnap a már Jerezben is használt E20-01-es kasztnival tesztel majd holnaptól, a 02-es tartalék marad.

Míg a Lotus bizakodva készül a hétvégére, a kötelező törésteszteket csak múlt pénteken teljesítő HRT-nél egyelőre csak reménykednek benne, hogy pár napra pályára küldik a 2012-es autót.

“Egyelőre nem mondhatunk biztosat. Éjt nappallá téve dolgozunk, hogy az autó kész legyen, de azt még nem tudjuk, mikor mehetünk. Lehet, hogy szombaton érkezünk és vasárnap tesztelünk, minden az autó építésén múlik. Pár nap múlva biztosan többet mondhatunk, de egyelőre nincs hivatalos álláspont” – mondta a GPUpdate.netnek a spanyol alakulat egyik képviselője.

Ha a HRT-nek sikerül tesztelnie a hétvégén Barcelonában, már többet teljesítenek ezen a télen, mint az előző két idény előtt, és nem mellesleg egy kis győzelmet is aratnak a legközelebbi rivális, a Marussia felett, hiszen az ő autójuk még később hasalt el a kötelező törésteszten, így biztosan nem utaznak Barcelonába.