A Forma-1-ben 2001 és 2006 között előbb a Williamsnél, majd a McLarennél versenyző Juan Pablo Montoya a száguldó cirkusz után az USA legnépszerűbb autós versenysorozatába, a NASCAR-ba igazolt.

A korábbi CART-bajnok, Indy 500-győztes és hatszoros F1-futamgyőztes kolumbiai ugyan nem állította feje tetejére a sorozatot, de évek óta gyűri a NASCAR-t, így természetesen a 2012-es idény nyitóversenyén, a Daytona 500-on is indult. A futam már eleve rosszul kezdődött, pontosabban nem is kezdődött, hiszen a zuhogós eső miatt vasárnap lefújták a versenyt és végül csak hétfő este – nekünk kedd hajnalban – rajtolt el a mezőny.

Montoya a 200 körös verseny 160. körében egy sárga zászlós, ún. biztonsági szakasz alatt a bokszutcából tért vissza a pályára, amikor a kormánymű meghibásodása miatt az egyik pályatisztító pick-upnak ütközött. A tisztítójármű egy helikopterturbinával felszerelt, az aszfalt szárítására és a kosz lefújására használt kisteherautó, amelyben a kerozin azonnal lángra kapott, a tűz elárasztotta a pályát.

Szerencsére sem a pick-up vezetője, sem Montoya nem sérült meg, de az oltás és a pálya tisztítása, versenyre alkalmassá tétele két órán keresztül tartott a szakemberek szerint is példátlan baleset után.

Íme az eset