A világ mozijaiban tavaly bemutatott, Ayrton Senna pályafutását feldolgozó dokumentumfilm már korábban is számos dicsérő kritikát és néhány díjat is bezsebelt, tegnap pedig megkapta az eddigi legrangosabb elismeréseit is, miután két díjat is elvitt a brit film- és televíziós akadémia, a BAFTA londoni gáláján.

A Senna megnyerte elsődleges kategóriáját, a dokumentumfilmek közül a legjobbnak választották, legyőzte a Martin Scorsese által az egykori Beatles-gitáros George Harrisonról forgatott életrajzi filmjét valamint a csimpánzokról szóló Project Limet.    

A film szintén megkapta a legjobb vágásért járó díjat, ebben a kategóriában A némafilmest (The Artist), a Gázt! (Drive), A leleményes Hugót (Hugo) és a Suszter, szabó, baka, kémet (Tinker Tailor Soldier Spy) előzte meg.

A forgatókönyvíró-producer, Manish Pandey elsősorban a Senna családnak volt hálás:

“Nagyon szeretnénk köszönetet mondani a Senna családnak, amiért bizalmat szavaztak nekünk ebben a projektben. Ha valakinek a fia ilyen körülmények közt veszíti életét, és egyszer csak megjelenik egy társaság és azt mondja, hogy szeretnénk elmondani ezt a sztorit, igyekszünk majd érzékenyen kezelni és tényleg jól szeretnénk előadni, nos, akkor nagy bátorság kell ahhoz, hogy támogassanak, igazán köszönöm nekik!”

A Sennát a legjobb brit film díjára is jelölték, de abban alulmaradt a Suszter, szabó, baka, kémmel szemben.