Michael Schumacher szerdai elsősége után csütörtökön, a tesztelés harmadik napján Nico Rosberg is az élen tartotta a Mercedest, a fiatalabb német több mint egy másodperccel javította meg a hétszeres bajnok idejét. Az ezüst nyilakkal ennek ellenére egyelőre nem kell számolni, hiszen ők még a tavalyi autóval, csak a gumik kiismerésének céljából vesznek részt a teszten.

Rosberg mögött az új autósok közül a Lotus volt a leggyorsabb, a Kimi Räikkönen által elért keddi “győzelem” után most Romain Grosjean is igen eredményes napot zárt. A tavalyi GP2-bajnok 117 kört ment – az utolsót a nap végén már nem fejezte be, valószínűleg üres tankkal állt le a pályán – legjobbja 1:18,419 volt, ezzel bő héttizedet javított Mark Webber tegnapi csúcsán és egy kicsivel többet adott az RB8-ast ma vezető címvédőnek, Sebastian Vettelnek.

A tulajdonos, Dietrich Mateschitz figyelő tekintete mellett köröző kétszeres bajnok 96 kört ment, a napot különösebb probléma nélkül teljesítette.

“Korai lenne erről beszélni” – mondta a címvédési esélyekről Vettel a teszt után. “Csak magunkkal kell törődnünk, az autóra kell koncentrálnunk. Nincs is idő másokat figyelni. Még megvárjuk a Mercedest, aztán majd többet látunk, de egyelőre csak annyi világos, hogy szoros, még szorosabb lesz idén.”

“Délelőtt csípős volt az idő és csúszós a pálya. Két hónapja nem ültem az autóban, kellett pár kör, hogy elkapjam a ritmust. De az autó jónak tűnik. Nagyjából olyan, amilyenre számítottam. Elég jelentősen csökkent a tapadás a szabályváltozás miatt, de gyorsan meg lehet szokni. Azt hiszem, eddig elégedettek lehetünk. Volt pár gond, ami hátráltatott minket egy kicsit, de ez normális.”

A McLaren új autóját, az MP4-27-est ma első ízben próbálta ki Lewis Hamilton, a 2008-as bajnok Vettel mögött másfél tizeddel zárt.


A Toro Rossó-s Jean-Eric Vergne és a sauberes Sergio Perez már háromtizedet kapott a mclarenestől, míg Fernando Alonso csak a 7. időt hozta az F2012-essel.

Felipe Massa már tegnap sok munkáról és kellemetlen meglepetésekről beszélt és úgy látszott, ma sem volt igazán sima napja az olasz csapatnak, a spanyol pilóta csak 67 kört ment, de ebből számtalan olyan volt, amikor a felvezető kör után azonnal vissza is hajtott a bokszba. Eddig se hosszú, se gyors etap a Ferraritól.

A “munka hőse” csütörtökön a williamses Bruno Senna volt, az autót először vezető brazil kihasználta a napot, mindenki másnál többet, összesen 125 kört tett meg a jerezi aszfaltcsíkon, igaz, legjobb ideje kis híján 3 másodperccel volt gyengébb Grosjeanénál.

A Caterham ma a múlt héten szerződtetett tartalékosát, Giedo van der Gardét ültette az autóba, a holland eredménye ezért nem mérvadó. Sokkal érdekesebb kérdés, hogy vajon holnap, az utolsó napon a menetrend szerint Jarno Trulli vezeti-e majd a CT01-est vagy esetleg kibújik a szög a zsákból és Vitalij Petrov kapja a zöld-sárga autót.


A Force India teljesen eredménytelen napot könyvelhetett el, ugyanis a tartalékos Jules Bianchi még délelőtt, alig három kör után a falnak vitte az autót. A VJM05-ös nem tört össze vészesen, de a javításra szoruló alkatrészből nem volt készleten, így délután sem léphettek pályára, a terv szerint a nap második felében vezető Nico Hülkenberg kora délután távozott is.

“Csak egy kicsit hibáztam. A hideg gumikon megpörgettem a kereket, kimentem a kavicságyba és a hátsó kerékkel érintettem a falat, egy kicsit megsérült az autó. Igazán sajnálom, a csapatnak sok munkát adtam egy apró hibával. Bocsánatot kérek!” – mondta Bianchi.

A teszt holnap folytatódik a zárónappal, a következő, immár Barcelonában zajló gyakorlás február 21-én kezdődik.

Teszt, Jerez, 2012.02.09.

#PilótaCsapatIdő
 1. N. Rosberg Mercedes AMG 1:17.613
 2. R. Grosjean Lotus F1 1:18.419
 3. S. Vettel Red Bull 1:19.297
 4. L. Hamilton McLaren 1:19.464
 5. J-E. Vergne Toro Rosso 1:19.734
 6. S. Perez Sauber 1:19.770
 7. F. Alonso Ferrari 1:20.412
 8. B. Senna Williams 1:21.293
 9. G. van der Garde Caterham F1 1:23.324
 10. J. Bianchi Force India nincs ideje