Az F1-be kizárólagos gumiszállítóként 2011-ben belépő Pirelli a 2010-es felkészülés és a tavalyi idény folyamán a 2009 végén kiszállt Toyota utolsó Forma-1-es autóját használta, de a cég már tavaly nyáron jelezte, hogy az elavult modellel nem folytathatja a munkát.

Az olasz gyártó már fél éve lobbizik a csapatoknál azért, hogy találjanak valamilyen mindenki számára elfogadható megoldást, de az F1-es alakulatok eddig nem ajánlottak ilyet. Úgy tűnik, a Pirellinél elegük lett a várakozásból, most már hajlandóak megegyezni egy csapattal is egy tesztautó megszerzéséről, még ha ez nem is tetszik majd a riválisoknak.  

“Folyamatban van valami, de egyelőre nem mondhatok róla többet. Úgy tűnik, hogy használhatunk 2010-es autót a szabályok szerint” – mondta a gyártó motorsportfőnöke, Paul Hembery.

“Valahogy csak végeznünk a munkánkat. Nem akarjuk egyik csapatot sem segíteni, egyszerűen csak szeretnénk tenni a dolgunkat. Végül is amíg biztosítjuk az adatok felhasználása, a munkánk nem egy csapat nyomására kerül felhasználásra, akkor megőrizhetjük a pártatlanságunkat. Ez is a célunk.  Az idő viszont fogy, ezért ha valamelyik csapat hajlandó megfelelő áron adni az autóját a hozzá járó műszaki támogatással, akkor érdekel minket az ajánlat” – magyarázta az angol.

A Pirelli pár héten belül szeretné rendezni a tesztautó kérdését, hogy már márciusban megkezdhesse a 2013-as elképzeléseinek, újításainak kipróbálását.