A héten három csapat, a McLaren, a Ferrari és a Force India is leleplezte új autóját. A bemutatók ma és holnap folytatódnak, de előtte tekintsünk vissza az eddig látott négy járgányra, amelyekről az egykori Brabham- és Jordan-tervező, ma a BBC szakértőjeként dolgozó Gary Anderson is elmondja a véleményét.

Force India VJM05

A szakembert egykori csapata, az azóta már Force Indiaként működő silverstone-i alakulat járgánya, a VJM05-ös győzte meg leginkább:

“A többiekével összehasonlítva egy olyan autót látok, amelyik szerintem nagy előrelépést jelent. Pedig már tavaly év végén sem voltak lassúak. Ahogy a Adrewnak (Green, technikai igazgató) is mondtam, eléggé megkeseríthetik pár élcsapat életét idén.”

“Nem azt mondom, hogy mennek és megverik a Red Bullt, a McLarent vagy a Ferrarit, de azért ők is odafigyelnek majd a Force India köridejeire, nehogy elkapják őket. Az egész autó egy nagyon hatékony koncepciónak tűnik számomra. Az egész elképzelés tetszik benne, hacsak nincs valami Akhilleusz-sarka, akkor szerintem egész jó lesz!”


Caterham CT01

Igaz, csak néhány fotón, de elsőként a Caterham (a volt Team Lotus) mutatta meg a járgányát még a múlt héten. Anderson ezt már nem dicsérte annyira.

“Az orrot ügyesen kihasználták. De csúnya lett. Az első szárnyon semmi különöset nem látok, sima háromelemű szárny, amely szerintem nem aknázza ki azokat a területeket, amelyeket szerintem lehetne. Az oldaldobozok, a kólásüvegforma, semmi izgalmas.”

Íme a CT01

Íme a CT01

Ferrari F2012

Ahogy kiderül, a mérnöki szem is hasonlóan lát, mint a laikusé, Anderson szerint is a Ferrari állt elő eddig a legrondább 2012-es modellel:

“Lehet kritizálni az orrot első autón, de amikor már a másodikon és harmadikon is feltűnik, nagyjából elfogadja az ember. A Ferrari is a magas kasztnit és alacsony orrot aknázta ki, ezt kell tenni. Szerintem talán ez az eddigi legcsúnyább, ott az a nagy sísánc, az a fekvőrendőr az elején. Aerodinamikai szempontból a kasztni felső része nem nagy durranás, nem is kulcsfontosságú, de azért lehet ott is ezt-azt csinálni.”


McLaren MP4-27

A többi autótól jelentősen különböző, feltűnően elegáns McLarent Anderson gyanakodva véleményezte.

“Az első szárny a tavalyi darab volt, a többi autó csúnya orrát pedig ők nem csinálták meg. Szerintem ott mulasztottak is, mert bár kis dolog, de minden lehetséges aerodinamikai megoldást érdemes kihasználni.”

“Diffúzor nem volt az autón, szóval láthatatlan dolgot nem tudok kommentálni. Bár az új szabályok – ahogy a csapatok többsége értelmezi őket – alapján szerintem azzal nem is lehet sokat variálni. Szóval ha McLaren vette a fáradtságot, hogy egy kamudarabot tegyen fel, akkor talán ráakadtak valami kiskapura, amelyet még szabályosnak látnak. Talán a diffúzor lesz a titkos fegyverük. Majd meglátjuk.”


A Lotus ma délután ötkor, a Sauber holnap délelőtt 11-kor, a Red Bull 13 órakor, míg a Toro Rosso délután fél hatkor leplezi majd le új autóját.