A holland Giedo van der Garde az elmúlt években jó néhány F1-es csapattal kapcsolatba került már,  kötődött ilyen-olyan formában a McLarenhez, a Super Agurihoz, Spyker/Force Indiához is, de a betörés nem sikerült.

A World Series by Renault 2008-as bajnoka az elmúlt három szezonban a GP2-ben versenyzett, de jelentős szponzori csomagjával közben az F1-ben is házalt, 2011-ben szóba került a Virginnél, a Lotusnál, a Williamsnél és a HRT-nél is. Az utóbbi hely tűnt a legvalószínűbb lehetőségnek, de miután a spanyol kiscsapat tegnap bejelentette, hogy 2012-re újraszerződtette a szintén milliókkal érkező Narain Karthikeyant, a holland a Caterhamnél talált munkát.

A tavaly Team Lotus néven versenyző, idénre Caterhmare keresztelt kiscsapat ma közölte, hogy van der Garde 2012-ben az alakulat harmadik pilótája lesz, a pénteki edzéseken vezetési lehetőséget is kap majd.

“Ez egy friss csapat, fantasztikus emberekkel. Tony Fernandes nagyon ambiciózus, sok jó szakembert gyűjtött, akikkel a jövőbeli sikerekre készülhetnek. Izgatottan várom, hogy az autóban és azon kívül is tanulhassak, fejlődjek. Nagyszerű ez Hollandia szempontjából is, újra van F1-es kötődésű versenyzőnk. Ez jó dolog az ország szempontjából, hiszen az F1 iránti érdeklődés talán egy kicsit megcsappant a verstappenes évek óta, de remélem, hogy újra felpezsdíthetem, közelebb hozhatom az emberekhez az F1-et” – mondta a 26 éves pilóta.

A tulajdonos-főnök Tony Fernandes azt hangsúlyozta, hogy már régen kiszemelték van der Gardét:

“Nagyon izgalmas ígéret, a csapatunk kezdetei óta figyeltük őt, kíváncsian várjuk, hogyan segíti majd a fejlődésünket idén, amikor szeretnék újabb lépést tenni a középmezőny felé. A GP2-es szereplése, főképp 2011-ben, egyértelműen a motorsport egyik nagy ígéretének mutatja őt, a tartalékosként való leigazolása igazi siker a csapatunk számára.”