Adrian Sutil a tavalyi Kínai Nagydíj után a M1NT nevű sanghaji bárban szórakozott, ahol szóváltásba és dulakodásba keveredett a Lotus Renault-tulajdonos Genii egyik vezetőjével, Eric Luxszal. A balhéban Lux megsérült, Sutil egy törött pezsgőspohárral vágta meg a nyakát.

Sutil később bocsánatot kért, de Lux ennek ellenére is feljelentette a pilótát súlyos testi sértés miatt, az ügyet ma és holnap tárgyalják Münchenben.

A német Bild vasárnapi számában a tárgyalás felvezetéseként arról írt, hogy a beidézett, de megjelenni nem tudó Lewis Hamilton mellett Pedro de la Rosát is tanúnak hívták, de a spanyol, bár ott volt a hyleszínen, állítólag nem látott semmit

A lap hozzáteszi, hogy a bizonyítékok között szerepel egy biztonsági kamera felvétele is. A rossz minőségű, fekete-fehér videón az látszik, hogy Lux odamegy Sutilhoz, akinek előrevillan a keze, Lux pedig hátrahőköl, majd újra közelít a pilótához, aki ellöki, mielőtt a biztonsági emberek közbeavatkoznak. A felvételről egyébként korábban Sutil menedzsere is beszélt, Manfred Zimmermann szerint ez a pilóta ártatlanságát bizonyítja majd.

A bíróság előtt ma Sutil egyébként újra bocsánatot kért: “Mindent megtettem, hogy rendezzem ezt az ügyet” – állította, hozzátéve, hogy még azt is felajánlotta, hogy kárpótlásul pénzadománnyal támogatja Lux jótékonysági alapítványát. “Bocsánatot kérek, igazán sajnálom, tényleg nem akartam, hogy ez történjen.”

Lux megszólalásában elmondta, hogy elvárta volna, hogy a versenyző személyesen keresse fel Luxemburgban, ha bocsánatot akart kérni. “Egy telefonhívás nem elég” – mondta a Genii-vezető.

A tárgyalás holnap folytatódik, azonban egyelőre nem tudni, hogy ítélet is születik-e, a bíró mérlegeli majd, hogy egy későbbi időpontban szükséges lesz-e Lewis Hamilton tanúvallomása is.

Sutil pillanatnyilag F1-es munka nélkül áll, de a hírek jó ideje a Ferrari lehetséges tartalékosaként emlegetik – bár a menedzsere korábban cáfolta, hogy az olasz csapattal tárgyalnának és belemennének valami rövid távú, egyéves üzletbe. Legújabban szintén munkanélküli Vitalij Petrovot is hírbe hozták a Ferrari tartalékosi helyével, de úgy tűnik, az orosz sem kapkod érte.

“Ha a Ferrarihoz készül az ember, akkor nem csak egy évre szeretne odamenni. Nem mondhatok semmit arról, hogy tárgyaltunk-e ilyesmiről vagy sem, de szerintem korai lenne nekem a Ferrari. Talán egy-két év múlva lesz megfelelő az idő” – mondta a finn Turun Sanomatnak.