Tavaly utcai összecsapásokba torkolló politikai megmozdulások miatt le kellett fújni a szezonnyitónak tervezett Bahreini Nagydíjat és a versenyt később sem sikerült pótolni, ugyanis a hírek arról szóltak, hogy az uralkodó rezsim erőszakos, törvénytelen módszerekkel nyomja el a demokratikus reformokat kívánókat, sőt bárkit, aki csak lazán is kapcsolatba hozható velük.

A múlt héten újabb hasonló tartalmú hírek láttak napvilágot, így két jogvédő szervezet is arra figyelmeztetett, hogy hiba lenne megtartani a 2012-re a versenynaptárba visszakerült futamot, hiszen ezzel az elnyomó rezsim politikáját támogatná a Forma-1.

A jogvédő szervezetek szavaira a bahreini kormányzat, pontosabban a királyi családhoz szorosan kötődő versenypálya vezetése is reagált, ők azt állítják, hogy az országban nincsenek emberi jogi problémák, a tavalyi túlkapásokat pedig törvényes keretek között vizsgálják és rendezik.

“Tavaly a bahreini király egy független jelentés elkészítését kezdeményezte az állítólagos emberi jogi visszaéléseket illetően, amelyet novemberben nyilvánosságra is hoztak. A jelentés bizonyítottnak talált néhány visszaélést és pár konkrét és általános javaslatot is tartalmazott. A kormány teljes mértékben elfogadta a jelentés tartalmát és gyorsan és meggyőzően igyekszik végrehajtani a benne foglalt ajánlásokat” – hangsúlyozta a pálya szóvivője.

“A Bahreini Nagydíj alapvető fontosságú a helyi gazdaság számára. A társadalom minden rétegének többsége támogatja a versenyt, amely a nemzeti egységet testesíti meg. A független jelentés mérföldkövet jelentett Bahrein számára, mi továbbra is fáradhatatlanul dolgozunk azért, hogy a futam sikeres legyen” – tette hozzá.

A 2012-es Bahreini Nagydíj elvileg a szezon negyedik versenye lesz, április 22-én rendezik.