A 2010-ben és ’11-ben Lotus néven futó kiscsapat a hétvégén két jelentős lépést is tett a 2012-es idény felé, egyrészt a hinghami központban lecserélték a régi logókat az újra, immár a Caterham név díszeleg a gyáron, a technikai főnök, Mike Gascoyne pedig bejelentette, hogy az új autó, a CT01 sikeresen túl van az FIA kötelező töréstesztjein.

A Caterham jövőre már tényleg a középmezőnyben akar küzdeni és az optimizmust Heikki Kovalainen is osztja: “Szerintem jövőre már a középtáji helyezésekért harcolhatunk, jó napon pedig a pontszerzéshez is közel lehetek majd” – mondta a finn Turun Sanomatnak.

Kovalainen idén ragyogóan ment, így nem csoda, hogy bizakodó és elkötelezett, azonban 2011-ben szenvedő csapattársával, Jarno Trullival kapcsolatban sokan úgy vélik, hogy meglévő szerződése ellenére nem indul majd 2012-ben, a visszavonuló veterán helyét más pilóta kapja.

A 37 éves versenyző egy friss interjúban azonban egészen másképp beszélt:

“Remélhetőleg jövőre már rám is süt a nap egy kicsit ezután a küszködős év után. Nagy remények és szándékok vannak a projektben, de végül az számít, mit hozunk a pályán. A stopper sosem hazudik” – mondta, hozzátéve, hogy nem gondol a visszavonulásra. “Amikor (2009 végén) a Toyota kiszállt, elgondolkodtam, hogy átmegyek másik kategóriába, de végül hittem a Lotus projektjében, és ma is hiszek benne.”